Anunt important: A inceput campania electorala! Spor la vandut iluzii, baieti!

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

25879campanie-electorala-1Cu doar trei luni inainte de campania pentru alegerile locale, partidele incep sa-si lanseze neoficial candidatii care vizeaza demnitati locale. Tarziu, foarte tarziu, mai ales in cazul nominalizarii unor “no name”, fara notorietate publica. Au inceput si discursurile populiste, retorica mizerabila lipsita de eleganta si caracter. Asa se procedeaza la romani, lupta se da nu pentru alegerea celui mai bun, ci pentru linsarea mediatica a celui care nu convine anumitor interese personale sau de grup.

Politicienii locali nu au cultura si nici educatia politica necesara. Aspect evident si fara ca acestia sa deschida gura. Este suficient doar sa apara la manifestari publice in camasa, pulovar, fara sacou sau fara cravata, afisand tinute de activisti PCR din perioada socialismului romantic. Practica existenta la noi, de la prefect si presedinte CJ, pana la ultimul consilier comunal.

Nu conteaza ca o demnitate publica inseamna respect fata de alegatori. Pot accepta ca Vasile Boitor sa se afiseze in campanie la Asuaj in pufoaica sau pelerina, dar cand doresti o functie la nivel de municipiu sau judet, ar trebui sa respecti niste reguli. Care pleaca de la tinuta si prezenta fizica.

Sigur, unii vor spune ca nu haina il face pe om, ca doar e plina tara de politicieni obezi, corupti si mizerabili, imbracati in costum Armani. In parte, adevarat, dar parca totusi ar trebui sa preluam macar cateva cutume de la monarhie sau clasa politica din Europa civilizata.

Odata candidatii desemnati, incepe vanatoare de mercenari si sponsori. Jurnalisti inregimentati sau free lanceri, cu sau fara experienta si notorietate. Nu conteaza, important e sa fie cat mai vocali si cat mai dispusi la a presta servicii specifice si a face compromisuri.

Pentru truditorii media incepe o perioada de bunastare, soldata uneori nu doar cu trecerea de la conserva de peste la meniul de restaurant. Unii vor beneficia de indemnizatii serioase, de natura a-i ajuta sa schimbe masina si apartamentul. Asta in cazul in care candidatul si partidul platesc corect si la timp.

Se stie in oras cine sunt politicienii buni platnici si cine te amana pana la calendele grecesti. Cu toate astea, desi mai au datorii neincasate din 2008, unii manuitori de pix si tastatura accepta din nou, sperand vor fi platiti bine si la timp. Nu vor fi. Cine minte odata va minti mereu.

Sponsorii inca se afla in stand by. Unii vor garantii scrise sau ferme pentru viitor, altii cred ca nu au nevoie de afiliere politica. Pe ultima suta de metri, indecisii vor decarta pe sub masa, daca vor avea date certe despre cine va taia mamaliga.

Pentru unii va fi prea tarziu, dar altii vor fi primiti cu fanfara. In campanie se manuiesc bani negri si gri. “Consultantii”, membrii staffurilor si alte categorii de mercenari implicati lucreaza majoritatea fara contract. Banii murdari nu trebuie sa lase urme. Lumea se face ca nu stie cine pe cine sprijina, cine pe cine plateste si cu cat. Si mai ales de unde provin banii.

Partidele vor recurge din nou la tot felul de paleative, prostite fiind de tot felul de cuvantatori sau oratori de conjunctura. Personaje discutabile care pretind ca se pricep la strategie, analiza si prognoza politica. Lupta va fi una mizerabila, caci nu vor fi promovate programe politice si strategii.

Ideea e sa arunci cat mai multa mizerie, in capul candidatului cu care concurezi pentru o anume functie. Pentru asta exista ramatorii de profesie, care vor scurma in gunoaie si latrine, cautand adevaruri incerte si mizerii credibile.

Se va urmari doar compromiterea contracandidatilor, uzand de atacuri la persoana si amenintari. Nu conteaza ce si cum ai facut, cine esti sau ce vrei sa faci pentru comunitate. La nivelul de cultura politica si civica al electoratului nostru, prinde mai ales comportamentul agresiv si vulgar, capacitatea si viteza cu care reusesti sa versi cat mai multe galeti cu laturi in capul cuiva.

Incepe sa-mi fie deja sila. Am un sentiment de “deja vu” care-mi creste nivelul acidului din stomac. Pot sa-mi permit sa scriu asa pentru ca nu traiesc din scris, nu sunt dator nimanui si nu am copii de botezat sau casa de terminat.

Mi-as dori pentru orasul care este si al meu o competitie corecta si sincera, bazata pe adevar si competenta. Nu pe afilieri murdare si dubioase. Si mai ales, as vrea ca anul acesta sa castige cel mai bun, cel mai curajos si credibil. Iar viitorii lideri ai comunitatii sa fie decisi de oamenii inteligenti, de tineri si de cei neimplicati pana acum. Nu de asistatii sociali, locatarii de pe Pirita sau pensionarii obligati sa-si vanda periodic constiintele pentru 20 de lei.

Mi-as dori sa traiesc intr-un oras normal, curat si civilizat. In care sa ma simt stapan si nu sluga cuiva. Unde nimeni sa nu ma ameninte, pe mine, familia sau pe cei dragi mie. Poate ar trebui sa ma intorc in Roma antica, tot ca un antifilosof si ascet. Sa critic moravurile de import si derapajele publice. Poate…

Cato CENZORUL

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

3 Comments

  1. Pasca Dorin

    Nu haina il face pe om si cati nu se afiseaza impecabil dar de fapt au alte interese iar pentru societate sunt niste nulitati.

    Reply
  2. calin

    Nu ai dreptate Dorine. Exista niste cutume ce tin de imaginea publica. Pozitia ta este una derivata din mentalitatea rurala. Abtine-te sau fii mai obiectiv. Probabil esti fan prefect sau cineva din cei mentionati dar intr-o zi vei intelege niste reguli. Sau poate nu vei intelege niciodata.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2