Maramuresul este al 17-lea judet din Romania in care a fost confirmata pesta porcina. Deocamdata, sunt certe trei focare in gospodariile unor localnici din Ieud si Oncesti. In toate cazurile, porcii au fost achizitionati de la comercianti care i-au adus din Bihor. Unul dintre comercianti este din Oncesti. Aparitia focarului in gospodaria sa a fost confirmat in aceasta dimineata. Acesta a vandut porci in Ieud si-n alte localitati de pe Valea Izei.
Deputatul USR Maramures, Vlad Emanuel Durus, este preocupat de situate si de rapiditatea propagarii virusului in judet. In august, in plin scandal la nivel national pe pesta porcina, deputatul a fost in peste 18 localitati din zona Codrului si Valea Izei. Unul dintre scopuri a fost de a constata daca la nivelul autoritatilor locale si a populatiei exista suficiente informatii cu privire la metodele de preventie. Concluziile sale au fost cuprinse in interpelarea adresata premierului Viorica Dancila, in data de 5 septembrie.
„Din pacate, constat cu mult regret, ca problemele ridicate in interpelare, la care nu am primit raspuns nici dupa 50 de zile, sunt cauze ale aparitiei virusului in Maramures. S-au luat foarte putine masuri de preventie intr-un judet care este granita cu Salaj si Satu-Mare, unde erau confirmate focare de peste un an. De cate ori s-a intalnit Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta pe tema pestei porcine, pana in luna octombrie, si ce masuri a impus?
La intrarea in judet dinspre Salaj si Satu Mare trebuiau asigurate filtre permanente care sa controleze, in special, masinile de transport. In vreme de pesta porcina, comertul cu porci din alte judete sigur nu se face in portbagaj! Nu am avut astfel de filtre. In tara au fost omorati cateva sute de mii de porci dupa aparitia pestei. Riscam ca si Maramuresul sa devina un mare abator inainte de a se intra in postul Craciunului. Vom avea responsabili?”, a spus Durus.
Deputatul face un apel la responsabilitate si catre populatie, pentru a preveni raspandirea virusului. Sunt cateva reguli minime de biosecuritate care ar trebui respectate:
– porcii se vor tine in adaposturi imprejmuite, astfel incat sa se previna intrarea pasarilor in contact cu animalele (pasarile sunt purtatoare de virus)
– porcii nu se vor hrani cu resturi alimentare de origine animala sau cu furaje aduse din zona in care exista porci mistreti
– intrarea in zona de crestere a porcilor sa se faca in haine si incaltaminte speciala, folosite doar in interiorul curtii
– limitarea accesului altor persoane in zona de crestere a porcilor
– examinarea zilnica a efectivelor de animale
– informarea imediata a medicului veterinar cu privire la orce suspiciune de boala
– nu se vor sacrifica pentru consum animalele bolnave sau care sunt in contact cu acestea
Biroul comunicare,
Cabinet parlamentar deputat Vlad Emanuel Durus