Apel! Codul Fiscal afecteaza viata copiilor cu autism si tulburari de dezvoltare. 7 masuri pentru asigurarea accesului gratuit la terapii

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

In urma aplicarii noului Cod Fiscal, ONG urile care asigura terapie pentru copiii cu tulburare din spectru autist sau tulburari de dezvoltare se afla intr-o situatie grava si nu mai pot oferi servicii de evaluare gratuita sau terapie gratuita in unele cazuri. Ana Dragu (presedinte AAE) si Gabriela Plopeanu (presedinte FEDRA) au lansat un apel pentru asigurarea accesului GRATUIT la terapii de recuperare pentru persoanele cu tulburari de spectru autist si copiii cu tulburari psihice din Romania.

 • Ce s-a schimbat fata de anul trecut? Firmele cu cifra de afaceri sub 1 milion nu mai pot dona 20 % din impozitul pe profit. Sumele stranse prin formularele 230 au scazut si, in plus, nu exista o regula unitara de colectare a acestor formulare.

APEL – 7 MASURI ESENTIALE

pentru crearea unor conditii suportive pentru dezvoltarea serviciilor sociale oferite categoriilor vulnerabile de catre ONG-urile acreditate si pentru asigurarea accesului GRATUIT la terapii de recuperare pentru persoanele cu tulburari de spectru autist si copiii cu tulburari psihice din Romania.

 1. DECONTARE REALA A SERVICIILOR PSIHOLOGICE – Medicul psihiatru pediatru si/sau neurolog pediatru pune diagnosticul si, pe langa reteta cu medicamente, completeaza un formular pe care prescrie sedintele de terapie/psihopterapie recomandate lunar pacientului cu tulburari de spectru autist (copii si adulti) si alte tulburari psihice la copii (minim 5h/saptamana, maxim 20h pe saptamana). Apartinatorul merge cu formularul cu recomandari de terapie la orice psiholog sau psihopedagog acreditat de COPSI, din cabinet privat sau ONG, psihologul presteaza orele, apartinatorul semneaza formularul si acesta este predat ulterior la CJAS pentru decont, asa cum procedeaza farmaciile. Asa cum CJAS deconteaza retetele cu medicamente gratuite catre farmacii, va deconta terapia recomandata de medic catre psihologi.

  2. ONG-urile care presteaza servicii sociale sa fie exceptate de la obligativitatea de a plati cote la nivelul salariului minim cu norma intreaga, desi au angajati part time (obligativitate introdusa prin Ordonanta Guvernului nr. 4/2017). Efectiv NU ne permitem, nu avem profit si prestam servicii de protectie sociala. In momentul de fata, aceste taxe se platesc din BANII parintilor copiilor cu dizabilitati.

  3. ONG-urile care presteaza servicii sociale sa fie scutite de la plata cotelor angajatorului, pentru ca prestam servicii sociale in locul statului, NU avem profit, aducem de multe ori bani de acasa pentru taxele pe salarii si NU prestam activitati comerciale.

  4. Sa simplifice procedura de depunere a formularelor 230, sa permita in continuare sa fie depuse si cu borderou de ONG-urile care le colecteaza. Si contribuabilii sa poata directiona la 3,5% din impozitul pe venit pentru un ONG (deoarece sumele colectate prin formularul 230 s-au redus ca urmare a scaderii impozitului pe salarii de la 16% la 10%).

  5. Sa permita microintreprinderilor sa directioneze un procent din impozitul pe venit catre ONG-uri, cu deducerea aferenta asa cum directionau din impozitul pe profit inainte de revolutia fiscala. Aceasta masura a destabilizat sever bugetele ONG-urilor din domeniul social care se bazau in mare parte pe sponsorizari de la firme mici si mijlocii.

  6. ONG-urile din social care sunt acreditate si licentiate pentru oferirea de servicii sociale (centre de copii, adulti, varstnici) sa primeasca automat statut de utilitate publica cu toate drepturile aferente. In prezent se lucreaza la un proiect de lege privind organizatiile asociative fara scop lucrativ, masura ar putea fi introdusa acolo.

  7. Consiliile judetene sa aiba un termen de 1 an de zile pentru subcontractarea serviciilor sociale catre ONG-urile licentiate. Exista legislatie care permite autoritatilor judetene sa subcontracteze serviciile sociale catre ONG-uri, dar aceasta se implementeaza haotic si neunitar. Ex. CJ Mures subcontracteaza inca de anul trecut serviciile sociale catre ONG-uri in baza unui regulament adoptat prin HCJ.

  Ana Dragu – presedinte AAE (Asociatia Autism Europa) si Gabriela Plopeanu – presedinte FEDRA (Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Autism)

Sursa: hotnews.ro

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2