Fermierii pot solicita de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), incepand de luni, adeverinte prin care se confirma ca acestia au depus cererea unica de plata pentru anul 2019 solicitand sprijin pentru schema de plata unica pe suprafata, plata redistributiva sau plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu si/sau pentru masurile de mediu si clima, informeaza AGERPRES.
Potrivit Agentiei de Plati, adeverintele sunt eliberate si pentru cei care intentioneaza sa acceseze credite in vederea finantarii activitatilor curente, de la institutiile bancare si non-bancare care au incheiat conventii cu APIA.
„Astfel, potrivit conventiilor, la solicitarea scrisa a fermierului, APIA elibereaza o adeverinta prin care confirma ca acesta a depus cererea unica de plata pentru anul 2019 solicitand sprijin pentru schema de plata unica pe suprafata, plata redistributiva, plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu si/sau pentru masurile de mediu si clima – M10, M11, M13. De asemenea, prin adeverinta se confirma, la data emiterii acesteia, suprafata determinata la plata pentru schemele de plata care fac obiectul conventiei, ca s-a efectuat controlul administrativ sau controlul preliminar, dupa caz, asupra cererii beneficiarului referitor la eligibilitatea schemelor de plata care fac obiectul conventiei si ca beneficiarul, la data emiterii Adeverintei, nu face obiectul excluderilor de la plata pentru aceste scheme de plata, indeplinind conditiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, in conformitate cu legislatia in vigoare”, noteaza sursa citata.
Valoarea creditului acordat fermierilor va fi de pana la 85% din valoarea sumei calculate conform adeverintei eliberate de APIA.
In acest sens, Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) si Fondul National de Garantare a Creditului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garanteaza creditele acordate de banci fermierilor.
„Reamintim fermierilor ca potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 50/2017 de modificare a Ordinului Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr.703/2013 pentru aprobarea conditiilor in care se vor incheia conventiile dintre institutiile financiar-bancare si nebancare si APIA, in vederea finantarii de catre acestea a activitatilor curente ale beneficiarilor platilor derulate de institutia noastra in baza adeverintelor eliberate, dobanda aferenta acordarii creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%. In ce priveste comisioanele practicate de institutiile finantatoare, APIA atrage atentia fermierilor care doresc sa acceseze credite pentru finantarea capitalului de lucru in vederea desfasurarii activitatilor curente, sa analizeze cu atentie sporita solutiile de finantare propuse de institutiile financiar-bancare si nebancare in ceea ce priveste costul acestora, astfel incat sa aleaga modalitatile de finantare care raspund cel mai bine necesitatilor proprii”, precizeaza institutia.
APIA precizeaza ca toate conventiile incheiate intre Agentie, institutiile bancare si nebancare si Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR)/Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) vor fi postate pe propria pagina de Internet, in sectiunea Conventii, Acorduri, Protocoale.