APIA: Fermierii romani au depus 287.036 cereri unice de plata pentru o suprafata de 892.916 hectare

Reclame home 1
Reclame home 1

Fermierii romani au depus pana in prezent 287.036 cereri unice de plata pentru o suprafata de 892.916 hectare, in cadrul Campaniei aferente anului 2019, a anuntat, joi, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), informeaza AGERPRES.

Campania a demarat pe 1 martie, iar ultima zi de depunere va fi 15 mai 2019. „Cei care nu se prezinta pana la acest termen nu vor beneficia de sprijinul financiar acordat de APIA”, sustin reprezentantii institutiei. In acest sens, fermierilor li se recomanda sa se prezinte la data si ora la care sunt programati, conform invitatiei primite, pentru a se putea utiliza eficient timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea solicitarilor in campania din acest an.

Cererile se depun la centrele judetene APIA, in cazul fermierilor care solicita o suprafata mai mare de 50 hectare teren agricol, si la centrele locale in cazul fermierilor care solicita o suprafata mai mica sau egala cu 50 hectare teren agricol.

Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene, beneficiaza de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plati/masurilor de sprijin/ajutoarelor nationale tranzitorii, ca mecanisme de sustinere a producatorilor agricoli, respectiv: schema de plata unica pe suprafata (SAPS), plata redistributiva, plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schema de sprijin cuplat in sectorul vegetal si zootehnic.

De asemenea, fermierii romani primesc subventii pentru masurile compensatorii de dezvoltare rurala: Masura 10 – Agromediu si clima, Masura 11 – Agricultura ecologica, Masura 13 – Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau alte constrangeri specifice (PNDR 2014-2020), dar si ajutoare nationale tranzitorii (ANT) care se acorda in sectorul vegetal si zootehnic.

Sprijinul financiar este finantat din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Suma totala alocata Romaniei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) in 2019 se ridica la 1,94 miliarde de euro.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, declara pe 18 februarie ca termenul in care se depun cererile, respectiv 1 martie – 15 mai, nu se schimba nici in 2019, iar regula trebuie respectata.

„In 2017, ca sa introducem acea ordine, am spus ca inchidem obloanele la APIA, in 2018 ca sa introducem regula si mai puternic am spus ca ferecam, sudam usile. Anul asta spun ca suspendam si scarile la APIA, pentru ca pana la data de 15 mai trebuie sa depuna cererile pentru a avea subventiile la timp”, a declarat la acea data ministrul Agriculturii.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole