APIA a gestionat cereri de finantare pentru un milion de beneficiari in cei zece ani de la aderarea Romaniei la UE

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

fermieriAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a gestionat, in cei zece ani de cand Romania este membra a Uniunii Europene, cererile depuse de peste un milion de beneficiari, pentru toate schemele si masurile gestionate, se arata intr-un comunicat al Agentiei transmis, vineri, AGERPRES.

„Sfarsitul anului 2016 marcheaza incheierea primului deceniu de cand Romania este membra a Uniunii Europene si, totodata, a primului deceniu de implementare, de catre APIA, a schemelor si masurilor de sprijin finantate din fonduri europene si nationale destinate sustinerii fermierilor romani. (…) In tot acest timp, APIA a reusit sa gestioneze situatiile si provocarile aparute in prelucrarea cererilor depuse de peste un milion de beneficiari, pentru toate schemele si masurile gestionate”, se mentioneaza in comunicat.

Potrivit documentului, valoarea plafonului financiar alocat de Uniunea Europeana, pe care APIA l-a derulat in perioada de programare 2007-2014, a fost de 11,82 miliarde de euro.

„Din totalul fondurilor destinate agriculturii pentru Romania, in perioada 2007-2014, APIA a asigurat absorbtia fondurilor europene pentru agricultura, contribuind astfel la incurajarea transferului de cunostinte si a inovarii, cresterea competitivitatii, promovarea organizarii lantului alimentar si a gestionarii produselor, refacerea, protectia si consolidarea ecosistemelor, incurajarea utilizarii eficiente a resurselor si tranzitia catre o economie cu consum redus de carbon, dar si la promovarea incluziunii sociale, a reducerii saraciei si a dezvoltarii economice in zonele rurale”, se mai arata in comunicat.

Astfel, in perioada 2007-2013, raportat la alocarea financiara aferenta fiecarui an, APIA a inregistrat o rata a absorbtiei fondurilor europene de 98%.

In perioada 2015-2020, Romania beneficiaza de alocari financiare de peste 20 miliarde de euro de la UE.

„Astfel, bugetul incredintat APIA pentru gestionare, in cadrul noii Politici Agricole Comune, a crescut substantial: aproximativ 14,25 miliarde euro, din care circa 11,35 miliarde euro revin Romaniei pentru acordarea platilor directe si a masurilor de piata. (…) Procentual, APIA gestioneaza in noua perioada de programare circa 70% din valoarea totala a fondurilor alocate Romaniei pentru sectorul agricol”, se subliniaza in comunicatul citat.

Conform APIA, noua Politica Agricola Comuna intrata in vigoare incepand cu anul 2015 a presupus aplicarea unor scheme si masuri noi, mult mai complexe.

„In 2016, in acest context, Comisia a decis ca platile aferente anului 2015 sa se efectueze pana la data de 15 octombrie. APIA a reusit sa se incadreze in acest termen, avand in vedere ca peste 90% din plati s-au efectuat pana la sfarsitul lunii august”, se mai arata in documentul citat.

In plus, Agentia sustine ca in acest an a reusit plata in avans a peste 870 de milioane de euro, pentru un numar de 754.421 de fermieri, o valoare record a platilor in avans pe care le face Romania pentru o campanie de plti directe, dar si inceperea platilor finale la data de 1 decembrie 2016.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole