Apicultorii romani se confrunta cu depopulari si mortalitati de albine

home camp2
home camp2
home camp2

stup-de-albine-deveselu-romaniaAsociatia Crescatorilor de Albine din Romania (ACA) intentioneaza sa realizeze impreuna cu Autoritatea Nationala Fitosanitara un studiu privind efectele nocive ale pesticidelor de ultima generatie asupra albinelor din Romania, in conditiile in care in iarna acestui an apicultorii s-au confruntat cu depopulari si mortalitati de albine in peste 33 de judete.

“Speram sa gasim o posibilitate ca, impreuna cu Autoritatea Nationala Fitosanitara din subordinea Ministerului Agriculturii, sa facem un studiu privind efectele nocive ale neonicotinoidelor asupra albinelor pentru ca in Romania nu s-au facut astfel de cercetari, desi in Europa sunt destul de numeroase. Avem probleme pentru ca in aceasta iarna s-au inregistrat depopulari si mortalitati de albine. Am primit din 33 de judete astfel de semnale si asteptam ca, dupa ce se mai incalzeste vremea, la sfarsitul acestei luni sau la inceputul lunii aprilie, sa facem un inventar si sa vedem cum stam. Este posibil ca aceste depopulari sa apara din cauza rapitei si a culturii de floarea soarelui care au fost tratate cu neonicotinoide. Desi efectele acestor pesticide nu sunt imediate, ele apar in timp, sunt efecte subletale asupra puietului si a generatiilor urmatoare”, a declarat pentru AGERPRES presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea.

Acesta a precizat ca Ministerul Agriculturii a trimis deja Comisiei Europene solicitarea de primi inca o derogare de 120 de zile pentru folosirea acestor pesticide in tratarea culturilor agricole, mentionand ca suprafetele tratate cu astfel de pesticide s-au redus in Romania sub 250.000 de hectare.

“Ministerul Agriculturii a trimis o solicitare de derogare de 120 de zile pentru folosirea pesticidelor pe anumite culturi, motivand ca suprafetele tratate cu neonicotinoide s-au redus sub 250.000 de hectare, la jumatate fata de anul trecut, iar in urmatorii doi ani vor disparea total pentru ca in urma acestor tratamente vor muri daunatorii acestori culturi. Aceste suprafete tratate sunt comasate in sudul si sud-estul Romaniei unde se cultiva masiv floarea soarelui”, a adaugat Fetea.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *