Apple a platit Irlandei o prima transa din taxele solicitate de Comisia Europeana

Grupul informatic american Apple a transferat o prima transa de 1,5 miliarde de euro intr-un cont escrow infiintat de Guvernul Irlandei in care producatorul telefoanelor iPhone ar urma sa transfere sume de pana la 13 miliarde de euro, a anuntat vineri ministrul irlandez de Finante, Paschal Donohoe, informeaza Reuters, transmite AGERPRES.

In luna octombrie a anului trecut, UE a trimis Irlanda in judecata la Curtea Europeana de Justitie pentru neimplementarea unei decizii din 2016 a Executivului comunitar, prin care Dublin-ul trebuia sa recupereze 13 miliarde de euro de la Apple reprezentand taxe necolectate. Atat autoritatile irlandeze cat si Apple au contestat in justitie decizia Comisiei Europene.

In timp ce dosarul de la CJUE este in pronuntare, Irlanda isi va indeplini obligatia de a colecta taxele restante de la Apple si va pastra banii intr-un cont care va fi gestionat de Amundi, BlackRock Investment Management si Goldman Sachs Asset Management. Aceste firme vor fi responsabile de gestionare contului escrow si vor face investitii cu grad scazut de risc pentru a-i proteja pe contribuabilii irlandezi.

“Continuam sa fim in contact cu autoritatile irlandeze si speram ca recuperarea ajutoarelor ilegale se va finaliza in cel mai scurt timp posibil. Acesta ne va permite sa finalizam actuala procedura demarata impotriva Irlandei la CJUE pentru ca nu a implementat decizia Comisiei din luna august 2016”, a informat biroul de presa al Comisiei Europene.

Potrivit ministrul irlandez de Finante, Paschal Donohoe, banii datorati de Apple ar urma sa fie recuperati in totalitate pana la finele lunii septembrie.

Disputa are drept obiect modul in care Apple aloca aproape toate profiturile realizate de pe urma vanzarilor din Europa catre o serie de “head offices” din Irlanda care beneficiaza de un regim fiscal special. Impozitul pe companii in Irlanda este deosebit de mic, 12,5%, insa, potrivit Comisiei Europene grupul Apple a platit in Irlanda un impozit de doar 1% in 2013 si unul de doar 0,005% in 2014.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1