Aprecierea francului risca sa arunce Elvetia in prima recesiune de dupa 2009

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

francElvetia ar putea sa confirme vineri ca a intrat in prima recesiune din ultimii sase ani, cel mai clar semnal al dificultatilor provocate de aprecierea francului, transmite Reuters citata de Agerpres.

Un sondaj derulat de Reuters in randul a 12 analisti arata ca majoritatea estimeaza ca economia Elvetiei a inregistrat o contractie de 0,1% in al doilea trimestru. Daca autoritatile nu vor revizui cifrele pe primul trimestru, referitoare la o scadere de 0,2%, aceasta ar fi prima recesiune inregistrata de Elvetia dupa 2009. Cu toate acestea, economistii sunt de parere ca recesiunea va fi una de scurta durata in conditiile in care efectele deciziei Bancii Nationale a Elvetiei de a renunta la cursul minim de schimb 1,20 franci pentru un euro au fost mai putine severe decat se estima.

‘Incepem sa vedem ca aprecierea francului are un efect asupra economiei Elvetiei, dar la finele lunii ianuarie credem ca rezultatele vor fi mult mai devastatoare’, a declarat Jan-Egbert Sturm, director la centrul de reflectie KOF Swiss Economic Institute.

Imediat dupa ce Banca Nationala a Elvetiei a decis sa renunte la cursul minim de schimb, care a fost introdus in luna septembrie 2011 pentru a proteja economia bazata pe exporturi a Elvetiei, francul s-a apreciat pana la 0,85 franci pentru un euro, insa intre timp cursul de schimb si-a revenit si in prezent un euro valoreaza 1,08 franci.

Dupa eliminarea cursului minim de schimb, companiile elvetiene au fost nevoite sa faca restructurari, sa inghete si chiar sa reduca salariile, sa reduca preturile si sa accepte marje mai mici pentru a face fata pagubelor provocate de aprecierea francului. In plus, un franc mai puternic i-a descurajat pe turisti sa viziteze Elvetia, iar magazinele de la granita au pierdut clienti care s-au indreptat spre magazinele din tarile vecine in cautarea unor produse mai iefine.

Cu toate acestea, economia interna, sustinuta de o piata imobiliara in crestere si dobanzi negative a reusit sa preia locul ocupat de o industrie afectata de evolutiile negative ale cursului de schimb. Puterea de cumparare a crescut pe masura ce preturile de consum au inregistrat cea mai mare scadere de dupa 1959, iar salariile au crescut in al doilea trimestru.

Economistii sustin ca deocamdata este prea devreme sa spuna ce impact ar putea avea o incetinire a Chinei asupra Elvetiei, insa o depreciere a francului, cumulata cu o imbunatatire a prognozelor cu privire la cererea din zona euro, au facut ca multe prognoze pentru ansamblul anului 2015 sa fie pozitive.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2