Aproape 10.000 de dascali asteptati, luni, la examenul de definitivat

PNL

Un numar de 9.917 candidati, cu 2.029 mai multi decat in 2013, sunt asteptati luni, pe 14 iulie, la proba scrisa a examenului national de definitivare in invatamant, informeaza un comunicat de presa remis duminica AGERPRES.

Potrivit sursei citate, examenul se va desfasura, incepand cu ora 10:00, in 42 de centre de examen — cate unul in fiecare judet si in municipiul Bucuresti.

La inceputul anului scolar au fost inscrisi pentru examen 10.764 candidati, dar au fost admisi sa participe la proba scrisa doar 9.917 candidati care au indeplinit cumulativ cele trei conditii prevazute de metodologie.

Conditiile sunt: efectuarea unui stagiu de predare in specialitatea postului de cel putin un an, calificativul pentru anul scolar in curs ‘Bine’ sau ‘Foarte bine’ si minimum media 8 la cele doua inspectii speciale la clasa desfasurate pe perioada anului scolar.

“In sesiunea 2014, examenul national pentru definitivare in invatamant se organizeaza la 136 de discipline. Proba scrisa contine subiecte de specialitate, metodica predarii, pedagogie si elemente de psihologia educatiei. Durata de redactare a lucrarii este de 4 ore. In judetul Cluj si in municipiul Bucuresti durata probei scrise se va prelungi cu 2 ore pentru 4 candidati cu nevoi speciale. Nota obtinuta la proba scrisa este nota la examen. Nota minima de promovare a examenului este 8. Cadrele didactice care promoveaza examenul dobandesc dreptul de practica in invatamantul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, si obiectivul acestui examen”, precizeaza Ministerul Educatiei Nationale.

Rezultatele vor fi afisate pe 19 iulie, iar in intervalul 19-23 iulie vor fi inregistrate si solutionate contestatiile. Afisarea rezultatelor finale este programata pentru data de 24 iulie.

“Comisiile constituite in cadrul examenului national de definitivare in invatamant sunt compuse din cadre didactice universitare, avand cel putin titlul stiintific de doctor si din cadre didactice din invatamantul preuniversitar, avand cel putin gradul didactic II. Presedintii comisiilor sunt cadre didactice universitare. Coordonarea metodologica a examenului national revine Ministerului Educatiei Nationale, iar organizarea si desfasurarea probei scrise este asigurata de inspectoratele scolare judetene / a municipiului Bucuresti”, se mai arata in comunicatul citat.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1