Aproape 75 de milioane tigari de contrabanda, confiscate de autoritatile romane, in primul semestru

Autoritatile romane au capturat, in primele sase luni ale anului, aproape 75 de milioane de tigari de contrabanda, in valoare de circa 45 de milioane lei, in scadere cu 1,3 puncte procentuale fata de sfarsitul anului 2016, arata datele British American Tobacco Romania, publicate joi, informeaza AGERPRES.

“Desi in prima jumatate a lui 2017 nivelul contrabandei a scazut cu 1,3 pp fata de finalul anului trecut, ajungand la 15,5%, suntem inca departe de media europeana de 9%. Contrabandistii raspund eforturilor intensificate ale autoritatilor cu metode din ce in ce mai surprinzatoare de fortare a granitelor, incurajati de profiturile mari pe care le aduce traficul ilegal”, subliniaza Ileana Dumitru, director Juridic si Relatii Publice al British American Tobacco Romania.

Conform comunicatul citat, cele patru operatiuni SCUT desfasurate de Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala (ANAF), prin autoritatea vamala, actiunile sporite ale Politiei de Frontiera, intensificarea controalelor desfasurate de Politia Romana, precum si finalizarea unor dosare importante de criminalitate organizata de catre DIICOT au condus la scaderea pietei ilicite in prima jumatate a anului 2017.

In acest mod, autoritatile au impiedicat, zilnic, peste 20.000 de pachete de tigari de contrabanda sa ajunga pe piata neagra din Romania, adica echivalentul consumului total al unui oras de circa 100.000 de locuitori.

“Cu toate acestea, impactul contrabandei asupra incasarilor la bugetul de stat este, in continuare, semnificativ, fiecare punct procentual de piata neagra insemnand aproximativ 40 milioane euro neincasati de catre stat sub forma de taxe si accize”, noteaza compania producatoare de tigarete.

Datele referitoare la contrabanda cu tigarete sunt disponibile in timp real, pentru prima data in Romania, pe website-ul www.stopcontrabanda.ro, o campanie desfasurata de British American Tobacco.

Potrivit unui studiu KPMG, Romania a ocupat, in 2016, locul 6 la nivelul Uniunii Europene ca volum de tigari de contrabanda consumate, iar 83% dintre romanii intervievati au primit oferte de tigari de contrabanda chiar pe strada, cu 40% mai mult decat media europeana.

Romania este una dintre cele mai afectate tari din Uniunea Europeana, a doua din Europa de Est, dupa Polonia. Nivelul pietei negre din Romania este mult peste media europeana de 9%, iar regiunea cea mai afectata de contrabanda cu tigari ramane, in continuare, nord-estul tarii, unde se afla granitele cu Ucraina si Republica Moldova, principalele tari de origine pentru tigarile de contrabanda ce ajung sa fie consumate in Romania.

Din datele oficiale existente reiese faptul ca traficul ilicit de tigari prejudiciaza, anual, statul roman cu peste 650 milioane de euro (aproximativ trei miliarde de lei). Bugetul de stat pierde circa 50 de milioane de euro lunar din cauza pietei negre.

In ultimii 7 ani (2010-2016), statul roman a pierdut 4,8 miliarde de euro (aproximativ 21,6 miliarde de lei). De asemenea, piata neagra a crescut cu 27%, intre anii 2011 si 2016. In acest sens, fiecare container de tigari ilegale inseamna un milion de euro profit pentru retelele de contrabanda.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1