Aproape jumatate dintre americani au un membru apropiat de familie care a petrecut cel putin o noapte in inchisoare, potrivit unui studiu publicat joi si care ilustreaza inca o data caracterul masiv al incarcerarilor in Statele Unite, relateaza France Presse, informeaza AGERPRES.
Aceasta ancheta intervine in timp ce presedintele Donald Trump si-a exprimat sprijinul fata de un proiect de lege bipartizan vizand o reforma in legatura cu sentintele impuse in cazurile de droguri, care este de asteptat sa reduca populatia penitenciara.
Aproximativ 45% dintre adultii intervievati de cercetatorii de la Universitatea Cornell au declarat ca un parinte, sot/sotie, copil, frate sau sora au fost incarcerati cel putin o data in viata lor, fie chiar si pentru o noapte.
Pentru 22,8% dintre respondenti aceasta ruda a petrecut mai mult de o luna in inchisoare, 13,9% peste un an si 3% mai mult de zece ani, potrivit acestui studiu finantat de organizatia FWD.us, fondata de CEO-ul Facebook Mark Zuckerberg pentru promovarea reformelor in domeniul imigratiei si al dreptului penal.
In aceasta vara, autorii anchetei au intervievat 4.041 de adulti, reprezentativi pentru populatia americana. Extrapoland din raspunsurile lor, ei estimeaza ca 6,5 milioane de adulti americani (1 din 38) au in prezent o ruda in inchisoare.
Ei confirma ca negrii sunt mai vizati decat albii (63% fata de 42% au avut o ruda care a petrecut cel putin o noapte in detentie), saracii decat bogatii si locuitorii din sudul si vestul tarii mai mult decat cei din nord-est.
Adoptarea unor legi deosebit de represive incepand din 1980 a facut sa explodeze numarul populatiei penitenciare in Statele Unite, care este acum de patru ori mai mare decat in urma cu patruzeci de ani, cu un milion si jumatate de detinuti in inchisorile federale si de stat.
Cu 710 de detinuti la 100.000 de locuitori, Statele Unite raman in urma celorlalte democratii occidentale in privinta numarului mare de barbati si femei aflati in spatele gratiilor (147 in Marea Britanie, 118 in Canada, 108 in Belgia, 98 in Franta).
In ultimii ani s-au facut pasi pentru a incerca sa se inverseze tendinta. Proiectul de lege emis la mijlocul lunii noiembrie de Donald Trump si prezentat senatorilor republicani si democrati urmareste abolirea penalizarilor automate de 25 de ani de inchisoare la o a treia condamnare pentru un caz de droguri, chiar si unul minor.
Totusi, unii conservatori sustinatori ai unei linii dure in materie penala ii incetinesc adoptarea.