Aproape jumatate dintre romani se tem ca dispozitivele inteligente pe care le detin pot fi controlate de hackeri

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Circa jumatate dintre romanii utilizatori de gadgeturi inteligente (46%) sunt ingrijorati de faptul ca dispozitivele personale ar putea fi controlate de la distanta de infractori cibernetici, insa, in acelasi timp, mai mult de un sfert dintre respondenti sustin ca folosesc aceeasi parola pentru toate conturile si dispozitivele, arata rezultatele unui studiu iSense Solutions, comandat de Bitdefender, date miercuri publicitatii, informeaza AGERPRES.

Potrivit sursei citate, 70% dintre romani detin smartphone, laptop, tableta, smart TV sau computer tip desktop, iar aproape un sfert dintre oraseni si-au cumparat terminale de ultima generatie, precum ceasuri smart (24%), camere de supraveghere a locuintei sau copilului, conectate la internet (21%), e-readere (20%), console de jocuri (15%) sau bratari fitness (14%).

Pe fondul acestei tendinte, circa 46% dintre cei chestionati se arata ingrijorati ca un eventual atacator ar putea prelua oricand controlul dispozitivelor inteligente pe care le folosesc zilnic, ceea ce ii expune la furt de date personale, spionaj si intruziuni in viata privata.

Specialistii in securitate cibernetica ai Bitdefender avertizeaza ca aceste vulnerabilitati le permit atacatorilor amatori sa compromita cu usurinta reteaua de Internet a utilizatorilor, mizand si pe faptul ca multi romani nu stiu ca locuiesc intr-o casa inteligenta si, in consecinta, nu constientizeaza pericolele la care se expun.

‘Cele mai multe dintre problemele identificate sunt comune si deja cunoscute, unele de mai bine de patru ani, ceea ca arata ca producatorii dispozitivelor nu sunt interesati sa ruleze algoritmi de securitate complecsi si nici sa faca in mod constant diverse actualizari de software, desi unele gadgeturi au o durata de folosinta indelungata. De obicei, credentialele de acces sunt foarte slabe, astfel ca incercarile de spargere a parolelor reusesc, in medie, in unul din patru cazuri’, noteaza Bitdefender.

Studiul releva, totodata, ca romanii nu isi actualizeaza la timp sistemul de operare de pe dispozitivele folosite, pana si pe cele utilizate frecvent, precum laptop, tableta sau computer. Astfel, 20% dintre utilizatorii de laptop si peste jumatate dintre proprietarii unui smart TV nu au actualizat software-ul la cea mai recenta versiune, invocand fie lipsa de timp, fie cea a cunostintelor necesare unei asemenea operatiuni.

In plus, mai mult de un sfert dintre romani folosesc aceeasi parola pentru toate conturile si dispozitivele, iar alti 29% folosesc aceleasi cateva parole, insa prin rotatie.

Expertii Bitdefender avertizeaza asupra riscului folosirii unor parole identice, de cele mai multe ori formate doar din litere, si recomanda inlocuirea lor cu diverse combinatii de litere, cifre si simboluri si schimbarea acestora in mod regulat.

Conform datelor oficiale, numarul dispozitivelor conectate la Internet a depasit nivelul de sase miliarde de unitati la finele anului 2016, iar industria va continua sa se dezvolte intr-un ritm alert pe fondul plusului de confort oferit utilizatorilor.

Studiul iSense Solutions a fost realizat la comanda Bitdefender in Romania, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Germania, Franta si Australia, la finalul anului 2016, pe un esantion reprezentativ de 2.037 de respondenti. Marja de eroare pentru studiul realizat pe respondentii din Romania este de +/-5% la un nivel de incredere de 95%.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1