Aproape un deces din cinci la nivel mondial este legat de alimentatia necorespunzatoare 

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Aproape un deces din cinci la nivel mondial este legat de alimentatia necorespunzatoare, potrivit unui studiu publicat vineri. Documentul releva, totodata, scaderea ratei mortalitatii infantile si prelungirea sperantei de viata si deplange cresterea numarului de decese din cauza terorismului si a conflictelor, dupa cum relateaza France Presse, informeaza AGERPRES.

In general, “oamenii traiesc mai mult”, spune dr. Christopher Murray, directorul Institutului pentru Masurarea si Evaluarea Sanatatii (IHME) de la Universitatea Washington din Seattle (Statele Unite), adaugand ca a constatat impreuna cu colegii sai, in ultimul deceniu, “progrese importante”, cum ar fi scaderea mortalitatii infantile si a malariei.

In aproape jumatate de secol, la nivel global, speranta de viata la nastere pentru ambele sexe a crescut cu 14 ani, de la 58,4 in 1970 la 72,5 ani in 2016, conform acestui studiu privind situatia sanatatii in 2016, publicat in revista The Lancet.

Speranta de viata a atins in medie 69,8 ani pentru barbati si 75,3 ani pentru femei, potrivit acestei analize, care cuprinde date din 195 de tari si teritorii. Japonia are cea mai mare speranta de viata (83,9 ani pentru ambele sexe combinate) si Republica Centrafricana cea mai scazuta (50,2 ani).

Decesele in randul copiilor sub 5 ani au scazut pentru prima data la mai putin de 5 milioane in 2016 (fata de 16,4 milioane in 1970). Dintre cele 54,7 milioane de decese constatate in 2016 in lume, 72% au fost cauzate de boli netransmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare sau diabetul, adesea legate de stilul de viata (dieta, activitate fizica, tutun, alcool etc.). Tutunul este responsabil pentru peste 7 milioane de decese la nivel mondial.

Alimentatia necorespunzatoare, in special cea saraca in cereale integrale, fructe si legume, nuci, peste si cea prea sarata este asociata cu peste 10 milioane de decese (18,8%) in intreaga lume. Dintre toate formele de malnutritie, obiceiurile alimentare proaste reprezinta principalul risc de mortalitate, spun autorii. In plus, cresterea glicemiei si a tensiunii arteriale, obezitatea si excesul de colesterol din sange se numara printre primii zece factori de risc de deces la barbatii si femeile din intreaga lume.

“In pofida progreselor inregistrate, ne confruntam cu o triada de probleme — obezitatea, conflictele si bolile mintale, inclusiv dependenta, care franeaza multe natiuni si comunitati”, spune dr. Murray. In 2016, au existat 1,1 miliarde de persoane cu boli mintale si dependenta. Tulburarile depresive majore se situeaza printre primele zece cauze ale bolii in aproape toate tarile, cu patru exceptii.

Din 2006, numarul de decese din cauza conflictelor si a terorismului a crescut considerabil, ajungand la 150.500 in 2016 (+ 143% din 2006), in mare parte ca urmare a conflictelor din Africa de Nord si Orientul Mijlociu.

Numarul de decese cauzate de hepatitele virale (A, E, B, C si D), inclusiv cancerele hepatice, cele mai severe forme de hepatita si ciroza (1,34 milioane in 2016 in intreaga lume), l-a depasit pe cel al deceselor cauzate de tuberculoza (1,2 milioane), HIV/SIDA (1 milion) sau malarie (719.000), potrivit Aliantei Globale pentru Hepatita analizand studiul, in conditiile in care exista medicamente pentru hepatita C, care pot vindeca infectia in majoritatea cazurilor in trei luni si un vaccin impotriva hepatitei B.

Acest studiu anual, finantat de Fundatia Bill&Melinda Gates, este coordonat de IHME.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *