Aproape unul din trei locuitori ai Terrei este afectat de malnutritie 

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

copii-saraci-sateIn ciuda unei scaderi a numarului de persoane care se confrunta cu foametea, aproape una din trei persoane din populatia globului este subnutrita si, in acealasi timp, obezitatea se raspandeste pe mapamond, a declarat marti un think-tank international de securitate alimentara citat de Reuters, transmite Agerpres.

Rata redusa de crestere a dezvoltarii umane — copii prea scunzi pentru varsta lor din cauza unei diete sarace — afecteaza mai mult de 160 de milioane de copii sub varsta de cinci ani, a precizat ‘International Food Policy Research Institute’ in raportul ‘Global Nutrition Report’.

Numarul persoanelor care sufera de foame in intreaga lume a scazut, iar obezitatea a crescut intre 2010 si 2014 „in fiecare tara”, unul din 12 adulti avand acum diabet de tip 2, mentioneaza raportul.

Diabetul la adulti este in crestere in 185 de tari si este in scadere sau stabil in numai cinci tari.

Prea adesea oamenii se gandesc la malnutritie doar ca la o problema a copiilor infometati din cele mai sarace tari, cand de fapt ea imbraca forme diferite si afecteaza toate tarile, bogate sau sarace deopotriva, a atras atentia intr-o declaratie Corinna Hawkes, co-autoare a raportului.

„Coexistenta problemelor nutritionale asociate cu saracia extrema si obezitatea este adevarata fata a malnutritiei”, sustine cercetatoarea.

La nivel global, doua miliarde de oameni nu mananca propriu-zis cantitatile de vitamine si minerale necesare si astfel se confrunta cu deficienta de micronutrienti, in timp ce 1,9 miliarde de adulti sunt supraponderali sau obezi.

Patruzeci si cinci la suta din totalul deceselor copiilor sub cinci ani sunt legate de malnutritie, se arata in raport.

In cinci tari mari in curs de dezvoltare — Bangladesh, Republica Democratica Congo, Etiopia, Nigeria si Pakistan — procentul de copii sub cinci ani care nu sunt piperniciti sau slabi (subponderali pentru varsta lor) variaza de la 43 la 48 la suta.

Malnutritia in copilarie va avea un impact periculos pentru dezvoltarea viitoare in acele tari cu crestere demografica rapida, iar copiii nu vor ajunge pe deplin la potentialul lor fizic si intelectual ca adulti, a mai spus sursa citata.

Raportul, publicat inainte de un summit al Organizatiei Natiunilor Unite pentru a stabili un nou set de obiective de dezvoltare durabila cu privire la reducerea saraciei in intreaga lume, estimeaza ca guvernele ar trebui sa cheltuiasca cu 1,3 la suta mai mult din bugetele pe care le aloca in medie in prezent pentru programele legate de nutritie.

Un dolar investit in programele legate de nutritie ofera beneficii economice de 16 dolari, derivand din cresterea productivitatii si costurile mai mici de asistenta medicala.

Oamenii nu pot ajunge aproape de intregul lor potential fara a invinge malnutritia, considera autorul raportului Lawrence Haddad.

„Malnutritia pune in pericol nu numai viata celor care sunt subnutriti, dar afecteaza, de asemenea, cadrul mai larg al cresterii economice si al dezvoltarii durabile”, a atras atentia Haddad citat de Reuters.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2