Aproximativ 1.250.000 de romani au boli rare

Aproximativ 1.250.000 de romani au boli rare, a declarat miercuri intr-o dezbatere presedintele Societatii Romane de Genetica Medicala si vicepresedinte al Aliantei Nationale de Boli Rare din Romania, prof. dr. Maria Puiu. Ea a spus ca estimarile internationale sustin ca 6-8% dintre persoane au astfel de afectiuni, scrie Agerpres.

Potrivit acesteia, in Romania sunt insuficienti geneticieni. “Sunt mai putini decat ne-ar trebui. Am mai avea nevoie de inca 42 de geneticieni”, a sustinut Maria Puiu. Ea a spus ca centrele de expertiza din Romania pentru boli rare ar trebui sa fie apropiate in ceea ce priveste criteriile cu cele internationale.

“Pana la constituirea acestor centre capacitatea de diagnosticare a bolilor rare este foarte redusa. Odata constituite, reteaua europeana ne poate sustine. Intram in comunitatea europeana a bolilor rare cu adevarat”, a afirmat geneticianul.

Presedintele ANBRR Dan Dorica a afirmat ca exista peste 4.000 de boli rare la nivel mondial pentru care nu exista niciun tratament.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1