Aproximativ 2,3 milioane de elevi si copii de gradinita incep luni cursurile anului scolar 2017-2018

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Aproximativ 2,3 milioane de elevi si copii de gradinita din invatamantul preuniversitar vor incepe luni cursurile anului scolar 2017-2018. Dintre acestia, 165.000 sunt elevi de clasa pregatitoare, iar aproape 400.000 sunt copii de gradinita, informeaza AGERPRES.

Cursurile noului an scolar insumeaza 167 de zile lucratoare (35 de saptamani).

Structura noului an scolar cuprinde semestrul I (11 septembrie 2017 — 2 februarie 2018) si semestrul al II-lea (12 februarie 2018 — 15 iunie 2018).

Elevii de clasa a V-a vor invata in prima parte a semestrului I dupa un Compendiul introductiv pentru gimnaziu pana la finalizarea manualelor necesare acestei clase.

*** Vacante 2017 — 2018

Vacantele elevilor din toate ciclurile de invatamant sunt programate astfel: vacanta de iarna (23 decembrie 2017 — 14 ianuarie 2018), vacanta intersemestriala (3 — 11 februarie 2018), vacanta de primavara (31 martie — 10 aprilie 2018) si vacanta de vara (16 iunie — 9 septembrie 2018).

Suplimentar, clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar beneficiaza de vacanta in saptamana 28 octombrie — 5 noiembrie 2017.

Pentru clasele terminale din invatamantul liceal, anul scolar se incheie in data de 25 mai 2018, iar pentru clasa a VIII-a, in data de 8 iunie 2018.

Potrivit MEN, nu vor avea loc cursuri in zilele libere prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil in invatamant.

*** Scoala altfel

Programul national ”Scoala altfel” are o durata de 5 zile consecutive lucratoare in timpul anului scolar si poate fi derulat in perioada 2 octombrie 2017 — 31 mai 2018 pe baza unei planificari, la decizia scolilor.

Desfasurarea programului ‘Scoala altfel’ nu coincide cu perioada alocata sustinerii tezelor semestriale.

*** Teze, evaluari, evaluari nationale si olimpiade scolare

Tezele vor avea loc, de regula, la finalul semestrelor, dupa parcurgerea programei scolare cu cel putin trei saptamani inainte de finalul semestrului.

Etapele nationale ale olimpiadelor scolare se organizeaza, in general, in perioada vacantei de primavara, potrivit unui calendar specific.

Evaluarile nationale la clasa a II-a a IV-a si a VI-a se vor desfasura in intervalul 7-24 mai.

Evaluarea elevilor la finalul clasei a II-a va avea loc in perioada 7 — 10 mai. Probele scrise la limba romana si limba materna sunt programate pe 7 mai, fiind urmate, a doua zi, de testele de citire la cele doua discipline. Proba de matematica este prevazuta pentru data de 9 mai, iar proba de limba romana (scris si citit) pentru elevii minoritatilor nationale se va desfasura pe 10 mai.

Evaluarea competentelor fundamentale dobandite in ciclul primar la finalul clasei a IV-a are urmatorul calendar: Limba romana — pe 15 mai, Matematica — 16 mai si limba materna — 17 mai.

Elevii claselor a VI-a vor sustine evaluarea competentelor fundamentale dobandite in ciclul inferior al gimnaziului (V — VI) in zilele de 23 mai (limba si comunicare) si 24 mai (matematica si stiintele naturii).

Absolventii claselor a VIII-a vor sustine prima proba a Evaluarii Nationale la limba si literatura romana, scris, in data de 11 iunie 2018.

Urmatoarea proba scrisa (matematica) se va desfasura in data de 13 iunie, iar ultima (limba si literatura materna) va fi organizata in 14 iunie.

Afisarea primelor rezultate este prevazuta pentru data de 19 iunie (pana la ora 12,00) si in aceeasi zi, intervalul orar 14,00 — 19,00 se vor depune contestatiile. Acestea vor fi solutionate in perioada 20 — 22 iunie. Examenul se va incheia sambata, 23 iunie, cu afisarea rezultatelor finale.

Potrivit calendarului, inscrierea absolventilor clasei a VIII-a in vederea participarii la Evaluarea Nationala se face in perioada 4 — 8 iunie 2018.

Cursurile scolare pentru clasa a VIII-a se vor finaliza vineri, 8 iunie 2018.

*** Bacalaureat 2018

Prima sesiune a examenului national de bacalaureat va incepe in luna februarie, cu probele de evaluare a competentelor, urmand ca in iunie sa se desfasoare probele scrise.

Astfel, in 12 si 13 februarie va avea loc proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana (proba A), care va fi urmata de evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna, in 14-15 februarie.

In zilele de 16, 19 si 20 februarie este programata evaluarea competentelor digitale (proba D), iar in 21 si 22 februarie se va desfasura evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala (proba C).

Prima proba scrisa — Limba si literatura romana — Ea) — va avea loc luni, 25 iunie. Proba la Limba si literatura materna — Eb) este programata marti, 26 iunie, iar proba Ec) — proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie. Ultima proba scrisa — la alegere a profilului si specializarii — proba Ed) — se va desfasura vineri, 28 iunie.

Afisarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie (pana la ora 12,00) si e urmata de depunerea contestatiilor (orele 12,00 — 16,00). Intre 5 si 8 iulie vor fi solutionate contestatiile, in timp ce afisarea rezultatelor finale este prevazuta pentru data de 9 iulie.

Inscrierile pentru sustinerea examenului in prima sesiune se fac in saptamana 29 ianuarie — 2 februarie 2018. Cursurile pentru clasele a XII-a si a XIII-a se incheie vineri, 25 mai.

Cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat are urmatoarea structura: 10 — 13 iulie inscrierea candidatilor, 27 iulie inscrierea candidatilor care au promovat examenele de corigente.

Pe 20 august se va sustine proba scrisa la Limba si literatura romana, pe 21 august — cea la Limba si literatura materna, 22 august — proba obligatorie a profilului, iar pe 23 august — proba la alegere a profilului si specializarii.

Intre 24 si 27 august va avea loc evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, pe 28 august — evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna, iar pe 29 si 30 august — evaluarea competentelor digitale.

In zilele de 30 si 31 august va avea loc evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala.

Pe 1 septembrie vor fi afisate rezultatele (pana la ora 12,00) si vor fi depuse contestatiile, intre orele 12,00 si 16,00. Pe 6 septembrie vor fi facute publice rezultatele finale.

***

La finalul lunii august ministrul Liviu Pop spunea ca doreste o decongestionare a materiei pentru absolventii de liceu care vor sustine bacalaureatul.

“Aducem o decongestionare a materiei pentru elevii care sustin examenul de Bacalaureat. (…) Evident ca si pe zona de evaluare venim cu elemente suplimentare de siguranta — nu vom mai plimba lucrarile dintr-un judet in altul si profesori in centrele de evaluare”, afirma ministrul.

Tot ca o noutate, el preciza ca lucrarile vor fi scanate si securizate cu ajutorul STS.

“Se vor corecta de catre profesori sau in centrul de corectare sau pe un laptop sau calculator sau acasa, unde doresc, totul cu o securizare clara. Nu va sti niciun profesor lucrarea carui elev o corecteaza. Vom pilota aceste doua noutati in luna ianuarie, la Evaluarea Nationala, si februarie-martie, la examenul de Bacalaureat”, afirma Pop, care preciza ca pilotarea va fi facuta in zece judete.

Potrivit acestuia, astfel vor scadea costurile aferente procesului de corectare, dar si presiunea care ar putea fi pusa pe profesor.

Ministrul Educatiei Nationale, Liviu Pop, declara pe 9 august, intr-o conferinta de presa, ca a emis un ordin care prevede ca toate materialele didactice auxiliare nu mai sunt valabile si preciza ca este nevoie de o revizuire, in conditiile in care acest lucru nu s-a mai realizat din anul 2002.

Pop mentiona ca va fi modificata Hotararea de Guvern prind functionarea Consiliului National de Evaluare si Examinare in asa fel incat de evaluarea materialelor didactice auxiliare sa se ocupe aceasta institutie.

“Nu va putea aviza decat daca profesorul sau invatatorul inainteaza acest auxiliar si este aprobat de consiliul profesoral al unitatii scolare si are avizul conform al Inspectoratului Scolar si asociatiei de parinti din unitatea scolara”, spunea reprezentantul MEN.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2