Aproximativ 35.000 de morse au esuat pe o plaja din Alaska

home camp2
home camp2
home camp2

Aproximativ 35.000 de morse au esuat pe o plaja din Alaska din cauza topirii gheturilor Arcticii, consecinta a incalzirii climatice, a transmis Institutul american de geofizica (USGS), citat de agentia France Presse, transmite Agerpres.

La 27 septembrie, morsele au fost observate, din aer, in apropiere de Point Lay, iar patru zile mai tarziu nu mai erau decat 1.500, au explicat specialistii din cadrul Institutului.

Numarul morselor esuate ‘este de aproape 24 de ori mai mare’ decat in mod normal, a apreciat Megan Ferguson, specialist in supravegherea aeriana a mamiferelor marine in cadrul Agentiei americane oceanografice si atmosferice (NOAA). Ea a subliniat ca este vorba de o estimare vizuala a unor experti ai NOAA si USGS.

Megan Ferguson a remarcat totodata ca mai multi ursi bruni au fost remarcati in acelasi loc, in schimb, balenele cenusii care erau prezente in zona in anii 90 au disparut, ceea ce semnaleaza o schimbare a mediului arctic.

In opinia lui Chadwick Jay, cercetator la USGS, acest numar anormal de morse esuate ‘este intr-adevar o consecinta a incalzirii climatice’ si a ‘diminuarii calotei de gheata’ in Oceanul Arctic la sfarsitul verii.

De obicei, animalele traiesc pe banchizele de gheata si pescuiesc in ape de mica adancime. Din cauza topirii importante a ghetii in aceasta vara, morsele s-au trezit in ape prea adanci pentru a putea sa se hraneasca si, prin urmare, au cautat refugiu pe tarm pentru a pescui mai usor, a explicat Chadwick Jay. Acest fenomen este specific morselor din Pacific, mai exact din Marea Ciukotsk, potrivit specialistilor de la USGS.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *