AR TREBUI SĂ DEA DE GANDIT – Maramureșul, printre județele cu cele mai proaste salarii din țară

În Maramureș nu ai șanse foarte mari să caștigi bine, să ai un salariu bun, pe măsura competențelor tale. Muncă este destulă, dar prost plătită. Așa se explică migrația tinerilor și nu numai către Cluj, București sau Oradea. Altfel spus, nu ești plătit pe măsura competențelor tale. O spun cei de la Direcția Județeană de Statistică, nu o spunem noi, salariul brut acordat în județ fiind mai mic cu 38% față de media națională. Din acest punct de vedere Maramureșul este pe locul 37 din 42 de județe. Marius Pop, directorul adjunct al Direcției Județene de Statistică Maramureș, a tras un semnal de alarmă legat de scăderea puterii de cumpărare în timp ce prețurile cresc de la o săptămană la alta. Toate aceste date au fost făcute publice în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural din această săptămană, fiind aduse în discuție date statistice referitoare la județul nostru.

„În funcție de PIB-ul pe locuitor, Maramureșul ocupă locul 28 în 2021 (27 anul precedent) pe țară și ultimul loc în regiune, imediat sub județul Bistrița Năsăud. PIB-ul pe locuitor, în județul Maramureș, se situează sub media la nivel național cît și sub media din regiunea Nord-Vest. Valoarea mai redusă a indicatorului la nivelul județului Maramureș se datorează realizării de produse cu grad mic de complexitate, unde valoarea nou creată este redusă și a existenței unor sectoare cu aport mic la realizarea valorii adăugate brute, cum ar fi industria de prelucrare a lemnului, comerț, servicii, etc.

Diferenţa dintre nivelul naţional şi nivelul judeţului Maramureş este de 1783 lei la salariul mediu nominal brut, însemnând că salariul brut în judeţ, este mai mic cu aproximativ 38 % față de media națională. Într-o ierarhie națională, conform ultimelor date definitive, Maramureșul se situează pe locul 37. Explicaţia acestei diferenţe constă, în principal, în structura ramurilor economiei judeţului. În industrie avem sectoare în care salariile sunt mici, cum ar fi industria lemnului, industria confecţiilor şi textilelor, industria alimentară şi altele, în timp ce sectoarele aducătoare de venituri salariale bune s-au desfiinţat, de exemplu: mineritul, metalurgia, utilaje miniere, industria de maşini unelte, aparatura, accesorii şi scule, maşini de transport, institute de cercetări”, spun oficialii DJS.

„Creșterea prețurilor a fost mai mare decat creșterea veniturilor. Asta înseamnă că a scăzut puterea de cumpărare. Avem o contracție de aproape un procent a puterii de cumpărare în condițiile în care au fost ani în care am avut o creștere a puterii de cumpărare cu 29 de procente, cu scăderea TVA-ului și alte măsuri care s-au aplicat atunci. Iar acum avem o scădere de aproape 1%”, a spus Marius Pop. Tot de la statistică am aflat că salariul brut în județ este mai mic cu cca 38% față de media națională.

A nu se uita că sectoarele de activitate aducătoare de venituri salariale bune, cum au fost mineritul, metalurgia sau utilaje miniere s-au desființat, iar acum avem industria, industria lemnului, a confecțiilor și textilelor sau alimentară, unde, spun statisticienii, salariile sunt mici.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu