Comisia anticoruptie saudita prezidata de printul mostenitor Mohammed bin Salman si-a incheiat activitatea, in urma careia au fost recuperate bunuri in valoare de peste 106 miliarde de dolari, au anuntat miercuri autoritatile saudite, transmit AFP si Reuters, informeaza AGERPRES.
Potrivit unui comunicat al cabinetului regal, regele Salman a luat la cunostinta rezultatele anchetei comisiei, care a reusit sa recupereze ‘fonduri pentru bugetul public al statului de peste 400 miliarde de riali (106 miliarde de dolari, 93 miliarde de euro) sub forma de bunuri imobiliare, comerciale, actiuni si bani lichizi’.
Comisia a informat ca a convocat ‘381 de persoane, mai ales ca martori’, mentionand ca ‘aceia care nu au fost inculpati pentru coruptie au fost eliberati’.
Comunicatul precizeaza ca au fost incheiate intelegeri cu 87 de suspecti, in timp ce alti 57 au fost deferiti justitiei, in special pentru implicare in alte dosare. Alti opt suspecti care au refuzat sa negocieze un acord au fost si ei deferiti justitiei, indica aceeasi sursa.
In prezent, 64 de persoane se mai afla in detentie.
Zeci de personalitati – printre care printi, ministri, oameni de afaceri – au fost retinute la sfarsitul lui 2017 in cadrul campaniei anticoruptie initiate de printul mostenitor.
Campania a luat sfarsit la fel de brusc cum a inceput, in noiembrie 2017, in pofida speculatiilor din comunitatea de afaceri locala privind iminenta unei noi serii de arestari.
In primele trei luni ale campaniei, numerosi membri ai elitei economice si politice a regatului saudit au fost tinuti sub arest la hotelul Ritz-Carlton din Riad. Unii au declarat ca au fost torturati, ceea ce autoritatile au negat.
Printre oamenii de afaceri cei mai proeminenti vizati de aceasta campanie s-au numarat printul Alwaleed, proprietarul fondului de investitii Kingdom Holding, si Waleed al-Ibrahim, care controleaza influentul post de televiziune regional MBC.
Asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi de catre agenti sauditi in octombrie, in incinta consulatului din Istanbul al Arabiei Saudite, a patat reputatia printului mostenitor in Occident si a intensificat criticile fata de situatia drepturilor omului in regat si rolul acestuia in razboiul din Yemen.