Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat a anuntat sambata, la Targu Mures, ca a fost alocata suma de 5 milioane de lei pentru finantarea unei subactiuni in cadrul programului de Infarct Miocardic Acut, de prevenire a mortii subite, bani din care, pacientilor cu probleme, le vor fi implantate dispozitive numite defibrilatoare cardiace, transmite Agerpres.
‘Am inceput ca program experimental acum trei ani programul de infarct, care a avut ca impact major reducerea mortalitatii cu aproximativ cu 50%, iar mortalitatea continua sa se mentina la circa 8% la suta, fata de peste 13% cat a fost la inceput. Anul trecut am inceput cu extinderea ideii (…) A inceput sa aiba rezultate pozitive, motiv pentru are il vom continua si il vom extinde. Va creste suma de la 17 la 20 de milioane de lei pe programul de infarct miocardic, iar pe ceea ce este prevenirea mortii subite se aloca o suma de 5 milioane de lei’, a declarat dr. Raed Arafat, intr-o conferinta de presa.
Profesor doctor Dan Dobreanu, specialist cardiolog, a declarat ca aceasta subactiune de prevenire a mortii subite este extrem de importanta.
‘Un sistem de urgenta foarte bine pus la punct are capacitatea de a resuscita un numar mare de pacienti care ajung practic la Unitatea de Primiri Urgente dupa un stop cardiac resuscitat eficient. Problema majora este ca acesti pacienti raman cu un risc imens de a repeta evenimentul si care sa nu mai fie tratat atat de eficient, daca nu se intervine. Iar singura masura terapeutica pe care o avem la ora actuala la dispozitie pentru a preveni de fapt recidiva si moartea subita este implantarea unui dispozitiv — asa-numitul defibrilator cardiac implantabil, capabil sa recunoasca tulburarea de ritm si sa aplice un soc la purtator, automat, la pacient, fara a fi nevoie de interventia echipei de urgenta’, a precizat dr. Dobreanu.
Potrivit medicului, Romania are la ora actuala numeroase centre si numerosi specialisti capabili sa practice aceasta procedura, dar principala problema a fost finantarea, intrucat aceste dispozitive sunt scumpe si doar un numar redus de pacienti au avut posibilitatea sa le procure.