Arafat: Neidentificarea proprietarilor de cartele prepay care apeleaza 112 pune in pericol persoanele care chiar au o urgenta

home camp2
home camp2
home camp2

Lipsa de identificare a proprietarilor de cartele prepay atunci cand suna la 112 pune in pericol alte persoane care au cu adevarat o urgenta, a declarat, joi, Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne (MAI), relateaza Agerpres.

“A fost nominalizata o comisie de catre doamna prim-ministru pentru a ne ocupa de serviciul 112. In raport nu se poate evita niciun aspect care inseamna vulnerabilitate pentru a evita astfel repetarea unor situatii neplacute in viitor. S-a facut o analiza a activitatii 112, inclusiv partea de dispecerizare a serviciului si au fost propuse mai multe masuri. Una dintre acestea este corelata cu lipsa de identificare a proprietarilor de cartele prepay care apeleaza 112. Aceasta lipsa de identificare le permite acestora sa se joace la 112, cu apeluri false, repetate. Am avut un caz in care o persoana a apelat de 21.000 de ori numarul 112 pe parcursul unui an, fara sa stim cine este”, a spus Arafat in cadrul unei dezbateri pe tema modificarilor propuse pentru functionarea numarului de urgenta 112.

Potrivit oficialului MAI, care este si presedintele Comitetului interministerial privind sistemul apelurilor de urgenta 112, adoptarea unei legislatii in care sunt prevazute modalitati de identificare a persoanelor care suna la 112 inclusiv de pe cartele preplatite va conduce la reducerea numarului de apeluri false.

“Daca omul stie ca este identificabil, n-ar mai face acest lucru si daca vrea sa faca un lucru intentionat, vom vorbi despre un numar de oameni care fac aceste lucruri. Vrem sa eliberam oameni de la 112 si sa se ocupe de apelurile cu adevarat urgente. Cand suni la 112, intri pe o linie de asteptare, iar daca operatorul este ocupat cu cineva care suna in continuu, alte persoane cu probleme adevarate tot asteapta. Mai e un alt aspect: identificarea apelantului ne ajuta sa salvam persoana care chiar are nevoie de ajutor. De exemplu, o persoana suna la 112 si pana sa dea toate datele personale isi pierde cunostinta si nu mai stim nimic. Degeaba sunam inapoi… In schimb, daca stim al cui este telefonul, putem lua masurile necesare si chiar daca persoana nu este la adresa respectiva, atunci exista cunostinte care pot lua legatura sau merge la persoana respectiva”, a explicat secretarul de stat.

Arafat a adaugat ca nu este obligatoriu ca propunerile incluse in proiectul de Ordonanta care imbunatateste organizarea si functionarea Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta (SNUAU) sa fie adoptate in forma propusa de catre comisia de specialitate, dar si ca se pot gasi solutii, asa cum s-a intamplat si in alte 22 de tari din Europa.

“Ordonanta prevede ca aceste date se dau doar cand se apeleaza 112. Daca persoana insista sa-si pastreze anonimatul atunci ceva este in neregula. Motivul pentru care suni la 112 este sa fii salvat sau sa salvezi o alta persoana aflata in pericol. Faptul ca punem numere pe masini care circula in trafic, inseamna ca sunt incalcate drepturile la viata privata a proprietarilor ? Daca membrii comisiei au propus acest lucru, nu este obligatoriu ca Ordonanta sa fie adoptata in forma actuala. La un moment dat, Ordonanta va ajunge in Parlament pentru a fi discutata si adoptata intr-o forma sau alta. Daca 22 de tari din Europa au adoptat aceste masuri, cu siguranta ca si in Romania se pot gasi solutii”, a subliniat presedintele Comitetului interministerial privind sistemul apelurilor de urgenta 112.

Proiectul de modificare si completare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea si functionarea Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta (SNUAU) si a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice se afla in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), pana pe data de 23 august 2019.

Conform Notei de fundamentare a proiectului, la capitolul motivele emiterii actului normativ se mentioneaza faptul ca accesul la serviciul de urgenta 112 trebuie asigurat in cele mai bune conditii la nivel european, la standarde ridicate de calitate, iar “in acest context, accesibilitatea informatiilor de localizare a apelantului este considerata, la nivelul Uniunii Europene, o componenta deosebit de importanta privind functionarea serviciilor de urgenta”.

Astfel, metoda de localizare cell-ID, folosita inca pe scara larga la nivel european, a reprezentat un compromis intre necesitatile de localizare a echipelor de interventie si posibilitatile tehnice ale retelelor de telefonie mobila, acceptabil la nivelul anilor la care s-a adoptat Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea si functionarea Sistemului national unic pentru apeluri de urgenta, cu modificarile si completarile ulterioare.

“Furnizarea unei zone de cautare, uneori cu o raza de peste 35 km, nu poate fi suficient de buna pentru echipele de interventie chiar daca aceste dimensiuni de raze estimative sunt caracteristice pentru zone putin populate. Nici razele cu dimensiuni mai mici nu sunt, din nou, deseori de folos in zonele unde acestea apar, si anume in spatii dens populate, din motive usor de inteles. Avand in vedere neajunsurile sus-mentionate ale sistemului de localizare implementat in prezent, consideram imperios necesar ca, pe langa “metoda de localizare cell-ID’, dispeceratele de urgenta sa poata beneficia, cel putin in cazurile in care tehnologia o permite, de localizari cat mai aproape de pozitia reala a persoanelor care solicita ajutorul prin intermediul apelurilor de urgenta la 112. In acest sens, in acord cu evolutia tehnologica, este necesar a fi implementata urgent, suplimentar fata de solutia existenta, tehnologia de localizare Google curenta (ELS – Emergency Location Service) care se bazeaza pe functionalitatea AML – Advanced Mobile Location (AML/ELS)”, se mentioneaza in Nota de fundamentare.

AML/ELS permite utilizarea tehnologiei native a telefoanelor inteligente referitoare la obtinerea de informatii de localizare bazate pe sateliti (GNSS) si/sau Wi-Fi. “Aceste informatii sunt prelucrate inclusiv cu informatiile cell-ID si transmise catre serviciile de urgenta, atunci cand utilizatorul apeleaza numarul de urgenta 112”, se arata in document.

Solutia de localizare Google AML/ELS este functionala in 15 tari: Marea Britanie, Islanda, Irlanda, Norvegia, Finlanda, Belgia, Olanda, Austria, Slovenia, Republica Moldova, Lituania, Estonia, Noua Zeelanda, Statele Unite ale Americii si Emiratele Arabe Unite.

Potrivit datelor oficiale, in prezent, in perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, au fost primite 5.715.723 apeluri la 112, din care 47,70% apeluri non-urgente (2.726.473 apeluri). Din totalul apelurilor non-urgente, 52,86% (1.441.210 apeluri) sunt abuzive, provenite din retelele mobile (abonament + prepaid). De asemenea, din totalul apelurilor abuzive provenite din retelele mobile, 81,09% (1.168.670 apeluri) sunt de pe cartele prepaid, iar 18,91% (272.540 apeluri) de pe abonament mobil.

In acest context, in proiectul de act normativ propus spre dezbatere publica se prevede introducerea unei reglementari privind colectarea datelor de identificare a utilizatorului cartelei SIM prin intermediul careia se furnizeaza servicii de comunicatii electronice preplatite, date care sa fie puse la dispozitia administratorului SNUAU si utilizate de catre acesta in conformitate cu prevederile legale. Datele de identificare ale utilizatorului cartelei SIM pot fi stocate intre 5 si 10 ani pentru HDD, cat si pentru CD/DVD.

Actul normativ prevede, totodata, suportarea de catre furnizorii de retele publice mobile de telefonie a costului mesajelor tehnice standardizate scurte de localizare si a traficului de date generat de informatia de localizare obtinuta pe baza echipamentului terminal, pe durata apelului.

Propunerea are la baza, dupa cum rezulta din Nota de fundamentare a actului normativ, situatia existenta la nivel mondial, unde, potrivit raportului “Acces la servicii mobile si dovada identitatii 2019′, realizat de catre Global System for Mobile Communications Association (GSMA), la 1 ianuarie 2019, obligatia identificarii utilizatorilor de cartele preplatite a fost impusa la nivel legislativ de catre un numar de 150 de state. Dintre acestea, la nivel european, un numar de 22 de state, printre care Franta, Austria, Belgia, Germania, Italia, Polonia, Elvetia, Spania si Grecia, au reglementat obligatia furnizarii serviciilor de comunicatii electronice prin intermediul cartelelor preplatite numai dupa identificarea utilizatorilor cartelei SIM, identificare realizata prin furnizarea de catre acestia din urma a unor informatii, precum: nume, prenume, adresa, codul numeric personal etc.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *