Argentina este pe punctul de a intra in incapacitate tehnica de plata

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

In lipsa unui acord de ultim moment cu creditorii, Argentina risca sa intre luni in incapacitate tehnica de plata pentru a doua oara in ultimii 15 ani, ca urmare a disputei dintre autoritatile de la Buenos Aires si fondurile speculative, transmite AFP citata de Agerpres.

Disputa are drept subiect precedenta intrarea in incapacitate de plata a Argentinei, in anul 2001, pentru o datorie de 95 de miliarde de dolari. Dupa zece ani de renegocieri si dupa ce a obtinut reduceri de datorii de ordinul a 70% din partea creditorilor, Argentina a solutionat 93% din datoria sa. In schimb, un grup de fonduri speculative au respins ofertele de restructurare facute de autoritatile din Argentina in 2005 si 2010.

Joi, Buenos Aires a efectuat o plata de aproximativ un miliard de dolari catre creditorii care au acceptat restructurarea datoriilor inaintea termenului limita pentru rambursarea acestei datorii, 30 iunie. Insa, vineri, judecatorul american Thomas Griesa a ordonat autoritatilor argentiniene sa-si achite mai intai datoriile catre fondurile speculative NML Capital si Aurelius Management.

‘Atunci cand o tara plateste si isi asuma obligatiile financiare, un judecator nu poate sa vina si sa modifice relatia contractuala intre cele doua parti…Fondurile au fost depuse pentru a fi puse la dispozitia creditorilor care au aderat in mod voluntar la schimbul de obligatiuni’, a declarat seful guvernului argentinian, Jorge Capitanich..

Teoretic, Argentina trebuie sa plateasca pana luni seara suma de 539 milioane de dolari catre fondurile speculative, insa, in mod normal, exista si o perioada de gratie de 30 de zile dupa termenul limita. Reprezentantii Guvernului argentinian si cei ai fondurilor speculative NML Capital si Aurelius Management au demarat saptamana trecuta negocierile cu privire la modalitatile de rambursare.

Argentina se teme insa ca un acord separat cu NML Capital si Aurelius Management ar putea avea un efect de domino asupra altor creditori care au refuzat si ei sa accepte ofertele restructurate si ar putea solicita un tratament similar. Acest lucru ar insemna ca Argentina ar trebui sa plateasca o suma suplimentara de 15 miliarde de dolari, in conditiile in care Banca centrala a Argentinei nu dispune in prezent decat de rezerve de 28,5 miliarde de dolari.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *