Argentina, intrata in incapacitate de plata in 2001, se declara solidara cu Grecia

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

greciaArgentina, stat care s-a gasit in incapacitate de plata in anul 2001, si-a exprimat luni solidaritatea cu Grecia, aflata pe marginea prapastiei financiare, avertizand Atena in legatura cu riscul de a fi ‘jefuita’ de fonduri speculative, informeaza AFP citata de Agerpres.

‘Argentina a trait deja aceasta situatie si vedem, in acest moment, ca (fonduri speculative) au in vedere sa se intample la fel cu Grecia pentru a incepe sa o jefuiasca, asa cum au facut in alte locuri din lume’, a declarat seful guvernului argentinian, Anibal Fernandez.

In opinia sa, criza din Grecia ‘a fost provocata de ajustarile FMI’, iar ‘umbra fondurilor ulii, mai ales Elliott, care din decembrie 2013 cumpara bonduri grecesti, in speranta ca Grecia se impiedica ori se pune in genunchi pentru a incepe sa o devoreze, asa cum fac cu fiecare dintre tarile care s-au gasit in aceasta situatie’.

Potrivit lui Anibal Fernandez, premierul elen Alexis Tsipras ‘a gasit o situatie foarte complicata, practic fara iesire’, la sosirea la putere a partidului Syriza, stanga radicala, la inceputul anului.

Argentina s-a declarat in 2001 in incapacitate de plata, pentru o datorie privata de aproape 100 miliarde de dolari. Doua restructurari ale datoriei, in 2005 si 2010, au permis tarii sa beneficieze de o reducere din partea a 93% dintre creditorii privati. Un conflict persista insa intre Buenos Aires si detinatorii restului de 7% din datorie, in special fondurile Elliott Management si NML Capital, care au contestat in fata justitiei americane aceasta masura.

Un semnal de solidaritate cu Grecia a venit luni si din partea formatiunii radicale spaniole Podemos, care a denuntat ‘santajul’ practicat de creditorii internationali si a salutat ‘reactia exemplara’ a guvernului elen, care ‘a dat cuvantul poporului pentru a-si decide in mod democratic si suveran propriul viitor’.

‘Prin intransigenta lor, creditorii au demonstrat ca principalul lor interes nu este sa rezolve criza greaca, ci sa supuna si sa rastoarne un guvern ales democratic, pentru a arata ca nu exista alternativa’ la politica actuala liberala si de austeritate, a sustinut Podemos.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *