Arheologi din Rusia si Franta afirma ca au gasit scheletul unuia dintre generalii lui Napoleon

PNL

Arheologi din Rusia si Franta considera ca au descoperit scheletul unuia dintre generalii favoriti ai imparatului Napoleon Bonaparte, care a murit in urma cu peste 200 de ani din cauza ranilor suferite pe campul de lupta in Rusia si care a fost ingropat intr-un parc, sub fundatia unui ring de dans, informeaza Reuters, titreaza Agerpres.

Generalul Charles Etienne Gudin, al carui nume este gravat pe Arcul de Triumf din Paris, a murit la varsta de 44 de ani pe 22 august 1812, dupa ce a fost lovit de o ghiulea de tun in timpul campaniei de invadare a Rusiei, nereusita, a imparatului Napoleon.

Gudin era cunoscut din copilarie si foarte respectat de catre Napoleon, iar dupa moartea lui, inima i-a fost scoasa din trup si dusa la Paris, unde a fost plasata intr-o capela a cimitirului Pere Lachaise. Un bust dedicat generalului Gudin se afla in Palatul Versailles, iar o strada din Paris ii poarta numele.

Arheologi din Franta si Rusia afirma ca au descoperit scheletul generalului Gudin pe 6 iulie, in timpul unor sapaturi efectuate in Smolensk, un oras aflat la vest de Moscova, la o distanta de 600 de kilometri de capitala rusa. Dovezi scrise din acea perioada indica faptul ca ranile suferite de generalul Gudin pe campul de lupta au fost grave, necesitand amputarea piciorului stang. De asemenea, generalul francez a fost ranit si la piciorul drept.

Arheologii spun ca ramasitele pamantesti descoperite intr-un sicriu corespund ranilor descrise. Ei cred “cu un grad ridicat de probabilitate” ca au descoperit scheletul unui aristocrat si al unui veteran care a luptat atat in Revolutia Franceza, cat si in razboaiele napoleoniene.

Istoricul si arheologul francez Pierre Malinovsky, care a jucat un rol central in realizarea descoperirii, considera ca aceasta reprezinta punctul culminant al unor cautari indelungate.

“Este un moment istoric nu doar pentru mine, ci si pentru ambele tari, dupa parerea mea”, a declarat Pierre Malinovsky pentru un cotidian din Smolensk, spunand ca Napoleon il cunostea pe Gudin inca din copilarie.

“Napoleon a fost unul dintre ultimii oameni care l-au vazut in viata, fapt foarte important, iar el a fost primul general din perioada napoleoniana al carui schelet l-am descoperit”, a adaugat acelasi expert.

Reprezentantii Societatii ruse militaro-istorice, care au participat la sapaturi, au spus ca descoperirea – daca va fi confirmata – este una senzationala. “Este posibil sa fim nevoiti sa identificam ramasitele cu ajutorul testului ADN, procedura ce ar putea sa dureze intre cateva luni si un an”, au adaugat ei.

“Urmasii generalului francez urmaresc cu atentie stirile pe aceasta tema”, a transmis aceeasi societate rusa.

Foto: The Moscow Times, MSN.com

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2