Arhidiacon de la Seminarul Teologic din Baia Mare, implicat într-un scandal. Episcopia taie în carne vie

Scandalul mediatic în care apare un preot al Seminarului Teologic din Baia Mare, care ar fi obligat niște fete să bea alcool și apoi s-a pozat alături de ele în niște ipostaze care nu fac cinste unui cadru didactic, face ca Episcopia Maramureșului și Sătmarului să ia o serie de decizii dure. Cam târziu, dar, cum ar spune unii, mai bine mai târziu decât niciodată. Astfel de scandaluri în care fețe bisericești, care ar trebui să fie exemplu de morală și bună conduită, se comportă ca niște interlopi, ascultand manele, consumand alcool din belșug, nu fac altceva decât să știrbească și mai mult din încrederea românilor în instituția numită Biserică. Încredere care oricum scade după ce românii văd preoții în BMW-uri și locuind în vile de magnat.

De altfel, Biserica Ortodoxă Română a fost implicată în destule scandaluri. Începând cu povestea lui Visarion Alexa, care ar fi agresat sexual o femeie la spovedanie și terminând cu acest caz. Dar mai sunt și altele. Referitor la cazul profesorului Farcaș Daniel de la Seminarul Teologic din Baia Mare care face subiectul unei anchete Recorder.ro, Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului precizează că primele măsuri disciplinare și canonice aplicate au fost luate de îndată ce s-au primit sesizările de abateri grave de la disciplina și conduita cadrului didactic în relație cu elevii.

„Ierarhul locului a aplicat pedeapsa demiterii din cler și coborârea lui la statutul de teolog prin sancțiunea acordată în data de 14.06.2022. Conducerea școlii teologice a luat măsura (cam blândă) de a-i lua calitatea de diriginte și orele de Morala, continuând să predea Vechiul și Noul Testament. Episcopul locului a cerut conducerii școlii să demareze procedura de transfer a profesorului Farcaș Daniel la o altă școală, cu aprobarea Inspectoratului Școlar Județean, din păcate, conducerea seminarului nu a rezolvat problema cu celeritate și responsabilitate, așa cum a recomandat Episcopia.

Drept urmare, începând cu data de 15.03.2023 Episcopia Maramureșului și Sătmarului, prin decizia semnată de Episcopul Iustin, a retras binecuvântarea profesorului Farcaș Daniel de a mai fi cadru didactic la Seminarul Teologic Sf. Iosif Mărturisitorul din Baia Mare. Decizia a fost comunicată  conducerii Seminarului și Inspectoratului Școlar Județean Maramureș. Urmare a retragerii binecuvântării, din cauza gravelor abateri morale, disciplinare, de conduită didactică și educațională, domnul Daniel Farcaș încetează relațiile contractuale cu instituția teologică de învățământ”, precizează Episcopia Maramureșului.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu