Arhitectura satelor maramuresene va fi revitalizata

Consiliul Judetean Maramures lucreaza la implementarea unui proiect de protejare a imaginii satului traditional maramuresean.

Astfel, o prima intalnire intre reprezentantii Consiliului Judetean Maramures si cei ai catorva unitati administrativ teritoriale din judet, a avut loc vineri, 26 mai, la Palatul Administrativ. In cadrul acestei intalniri Ioan Doru Dancus, vicepresedintele consiliului judetean, a facut o prezentare a proiectului „Plan de revitalizare a satului maramuresean”, dupa care reprezentantii UAT-urilor, care au participat la aceasta intalnire, au venit cu propuneri si sugestii care au vizat atat cheltuielile necesare realizarii acestui proiect la nivel local, cat si sugestii de pastrare a satelor ca muzee vii.

Proiectul „Plan de revitalizare a satului maramuresean” este inscris in lista obiectivelor de investitii pe anul 2017 a CJ Maramures si se adreseaza persoanelor fizice care doresc sa construiasca case care sa imbine traditionalul cu modernul. Prin implementarea acestuia se doreste constientizarea locuitorilor din judet despre valoarea patrimoniului local, a traditiei si a specificului local, precum si responsabilizarea acestora cu privire la importanta conservarii, protejarii, revitalizarii si valorificarii patrimoniului cultural si natural al judetului Maramures. Totodata, acesta vizeaza dezvoltarea echilibrata, coerenta si durabila a teritoriului judetului.

„In conditiile in care se vorbeste tot mai mult despre patrunderea kitsch-ului in satul maramuresean am decis, impreuna cu colegii mei din conducerea executiva si aparatul de specialitate, sa facem un pas inainte pentru a salva ceea ce se mai poate din satele maramuresene.

Impreuna cu Ordinul Arhitectilor din Romania, filiala Maramures ne propunem sa implementam un proiect prin care in urma unui concurs de solutii vom premia 10 modele de case care sa imbine arhitectura traditionala cu cea moderna si care sa respecte elementele de baza in ceea ce priveste constructia pe cele patru zone etnografice ale Maramuresului.

Astfel, vom propune plenului consiliului ca de acest proiect sa beneficieze atat locuitori de pe Valea Marei si a Cosaului, zone in care constructiile kitsch-oase nu sunt atat de evidente, cat si locuitori de pe Valea Izei, care ne ofera perspective evidente de dezvoltare in domeniul turistic”, a precizat Ioan Doru Dancus, vicepresedinte al consiliului judetean.

Prin intermediul primariilor, cele 10 modele de case care vor fi premiate vor fi puse la dispozitia persoanelor care doresc sa construiasca dupa aceste modele. Primarii participanti la aceasta intalnire au apreciat initiativa conducerii consiliul judetean si sunt dispusi sa isi asume parteneriatul pentru implementarea acestui proiect.

Biroul de presa al Consiliului Judetean Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1