Armata israeliana a anuntat isi va relansa proiectul menit sa formeze femei-tanchist

PNL

Armata israeliana a anuntat reluarea unui program-pilot menit sa formeze femei-soldat care sa conduca tancuri, dupa un apel inaintat la Curtea Suprema de catre femei care cer sa fie recrutate in unitati de blindate, informeaza AFP.

Programul-pilot, care a fost introdus in 2017-2018, era menit sa studieze posibilitatea de a recruta femei in unitatile de blindate si de a permite formarea a zece femei membre de echipaj si doua femei comandant de tanc. Acestea din urma au fost trimise in unitatile lor odata ce testele au fost finalizate.

Dupa o serie de discutii pe aceasta tema, seful Statului-Major, Aviv Kohavi, a decis sa treaca “la un nivel superior in procesul de examinare a integrarii de femei membre de echipaj de blindate in misiuni pentru apararea frontierelor”, a informat armata israeliana intr-un comunicat, duminica.

Suspendarea acestui program a suscitat critici din partea diferitelor grupuri, care i-au acuzat pe militari ca se pliaza presiunilor elementelor care pun la indoiala capacitatea femeilor de a suporta exigentele psihice ale serviciului in unitatile de blindate. Armata a precizat ca proiectul-pilot reinnoit, prevazut pentru acest an, va contine “un program de antrenament adaptat femeilor, punand accent pe sanatate, nutritie si antrenament fizic”.

“La sfarsitul fazelor de formare si operationale, va avea loc o evaluare a situatiei si vor fi luate noi decizii” cu privire la viitorul acestui program si la participarea femeilor in unitati de blindate, a subliniat armata.

Joi, doua tinere femei care au urmat ele insele programul-pilot au cerut la Curtea Suprema sa oblige armata sa le permita sa fie femei-tanchist, raliindu-se astfel unui apel similar depus in urma cu mai multe luni de alte doua femei.

Israelul, unde majoritatea cetatenilor sunt obligati sa efectueze un serviciu militar de doi ani si opt luni pentru barbati si de doi ani pentru femei, numara deja unitati de infanterie mixte, precum si femei-pilot. Parlamentul israelian a votat in anul 2000 o lege asupra paritatii care obliga armata si serviciile de securitate sa accepte femei in orice post, exceptand cazurile cand se ofera drept refuz un motiv valabil.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1