Arta pusa la ruginit in Centrul Vechi?! (FOTO)

PNL

Nu avem pretentia ca am fi cunoscatori de arta, dar nici profani nu suntem. Exista un nivel mediu de cultura si o perceptie bazata pe capacitatea de a intelege un mesaj. Ne declaram si patrioti locali, sprijinim arta si pe artistii nostri, dar pana la o limita.

Un grup de turisti straini, din care unii vorbeau engleza, doi germana si doi olandeza, se aflau vineri pe la ora pranzului in Centrul Vechi al municipiului. Acestia veneau dinspre Piata Cetatii si au inceput sa fotografieze cladirile si obiectivele din piata.

Ca ghid aveau un tip care nu parea baimarean, dar care incerca sa-si faca treaba spunand date despre istoricul zonei, pana cand s-a ajuns la piesele de arta aflate pe fosta cale de acces din Centrul Vechi, bucati de metal ruginite, abandonate parca in drum spre un depozit de colectare a fierului vechi. Intrebat ce reprezinta acele piese, ghidul nu a avut un raspuns clar, incercand sa vada daca sub rugina vremii se afla vreo tablita cu titlul operei sau alte date.

Turistii au plecat intr-un final nelamuriti, mirati ca la nici o suta de metri de cladiri istorice se afla niste blocuri de metal degradate a caror prezenta nu aduce nici un plus de valoare. Intrebam si noi daca acele „opere”de arta asa trebuie sa arate, daca au fost puse la ruginit si daca locul lor este chiar acolo!

Poate ne lamureste edilul sau vreun responsabil cu cultura. Asa, sa stim si noi daca ne intreaba cineva.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

3 Comments

 1. alt baimarean

  Avand in vedere ca s-au intins FIARE si pe poduri ar fi interesant de stiut cine este s-au sunt autorii si cat au costat aceste opere de arta.

  Reply
 2. george

  Arhitectura urbana (arhitectii din domeniu sau artistii plastici) furnizeza solutii specifice mai mult sau mai putin artistice, insa proiectele si amenajarile sint alese si votate de catre consilierii locali, prin proiectele de amenajare urbana. Ce artisti plastici in metal au contractat lucrarile nu stim, pentru ca eu de cite ori m-am invirtit in jurul “lucrarilor” nu am vazut numele autorului. Ori nu am fost atent, ori este iscalitura in partea de jos care e in contact cu betonul. Daca voi, ziaristii, carora primaria este datoare sa le raspunda aflati detalii despre proiectul de amenajare, va rog dati la lumina informatiile. Cu multumiri pentru viitoarele raspunsuri,
  George

  Reply
  1. Vasile

   George, lucrarile respective nu puteau fi facute decat de catre un singur artist: Csaba Gyori. Din cate stiu, este singurul sculptor in fier din Baia Mare. Da o cautare pe google si vei vedea mai multe lucrari ale acestuia, din care vei recunoaste stilul.Am verificat eu pe site-ul primariei, nu exista niciun contract, nicio hotarare de CL prin care sa se aprobe o eventuala colaborare cu artistul respectiv sau prin care sa se aprobe amplasarea acelor sculpturi. Nu cred ca au fost achizitionate, cred ca, pur si simplu, Cake (cu care Gyori a fost asociat mai demult intr-o firma) i-a cerut sa aduca in centrul vechi fieraraiele pe motiv ca ar fi vazut el undeva intr-una din multiplele capitale pe care le-a vizitat. Niciun aviz de la Comisia de estetica urbana, de la Ministerul Culturii, de la Ordinul Arhitectilor, nimic. Pe principiul, ce imi place mie, trebuie sa va placa si voua.

   Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1