Arta sau business? Un tanar baimarean a gasit liantul: fierul forjat

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Baimareanul Marius Nechifor este creatorul unui brand din Maramures ce realizeaza o punte intre traditie, mestesug si inovatie. Gamada Metal s-a dezvoltat din pasiunea pentru frumos a tanarului antreprenor, care spune ca ideea de business a venit din necesitatea crearii unui produs premium pe piata din Romania.

Reporter: Cum s-a nascut Gamada Metal?

Marius Nechifor: Gamada Metal reprezinta evolutia unui atelier de confectii metalice care se impleteste cu propria dezvoltare personala si cultivarea pasiunii pentru estetic, in general.

Atelierul a aparut pentru a satisface cererea mare de diferite structuri metalice – porti, garduri, balustrade – in urma unei experiente de cativa ani, in acest sector de activitate.

Initial, activitatea se derula in paralel cu cea de manager de calitate pe care o aveam in cadrul unei companii multinationale de succes din Baia Mare. Desfasurarea simultana a celor doua activitati diametral opuse mi-a stimulat nevoia de cunoastere, dezvoltare si exprimare. Pentru mine, atelierul a devenit un loc de explorare si aprofundare a formelor estetice pe care le poate lua fierul modelat atat manual, cat si prin intermediul tehnologiei. In cele din urma, m-am dedicat in totalitate acestei pasiuni, mergand pe calea antreprenoriatului.

Reporter: Care a fost evolutia de la un clasic atelier de fier forjat la dezvoltator de brand?

Marius Nechifor: Punctul de pornire l-a constituit viziunea de dezvoltare indreptata catre industria creativa, avand ca obiectiv dezvoltarea si promovarea brandului “Made in Romania”, ca si produs premium atat in tara, cat si in strainatate. In cei sapte ani, in care am locuit in Italia, dar si ulterior, ca manager de companie, am avut perceptia ca produsele fabricate in Romania sunt considerate a avea o calitate mai slaba. Acest aspect m-a motivat in a-mi aduce contributia si a da valoare crearii unui brand autohton

Pornind de la o idee a clientului, atelierul nostru poate sa proiecteze si sa produca obiecte si elemente de decor unicat, care sa puna in valoare personalitatea locuintei sau a localului unde urmeaza a fi integrate. De asemenea, putem oferi servicii de Proiectare 3D si Arhitectura.

De-a lungul timpului, am executat tot felul de obiecte si decoratiuni din metal, de la lenjerie intima din tabla perforata, spade, tablouri, la mobilier din metal, structuri complexe din fier forjat executate manual cu tehnici precum nituire, elemente de design modern, perfectionandu-ma continuu si dezvoltandu-mi noi tehnici de modelare a metalului.

Apoi, au venit firesc proiectele de amenajari interioare pentru mai multe localuri din Baia Mare, in colaborare cu firme de design partenere

Reporter: Care sunt dificultatile pe care le intampina un astfel de business?

Marius Nechifor: Fiind produse premium, necesita o abordare bazata pe finisaje de inalta calitate, iar pentru a face fata cerintelor colaboratorilor nostri, o buna parte din profit trebuie investit in tehnologie.

O importanta “gura de oxigen” a reprezentat oportunitatea de accesare a unui program cu finantare nerambursabila, la finalul anului trecut, ce ne-a permis achizitionarea unui utilaj care executa in timp real anumite repere pe care le folosim in designul diferitelor articole decorative din metal.

Pentru noi, o dificultate majora o reprezinta faptul ca astfel de produse nu se vand in magazinele de mobilier cu rulaje mari. De aceea, mare parte din vanzare si promovare este orientata catre piata on line. Urmeaza sa dezvoltam in perioada urmatoare un show room in care sa promovam obiectele de design produse de mestesugari, in special din zona noastra.

Reporter: Ce beneficii aduce Gamada Metal pietei de profil? Care sunt punctele voastre tari?

Marius Nechifor: Putem produce si executa proiecte ambitioase, tehnologia si know-how-ul pe care il avem ne permit sa abordam o paleta de produse destul de larga, prin care ne putem satisface colaboratorii si proiectantii, care, din cauza faptului ca exista tot mai putine fabrici functionale si meseriasi, sunt nevoiti sa abordeze exclusiv design-ul minimalist. Flexibilitatea si capacitatea de a spune da provocarilor, indiferent daca un proiect este mare sau mic, fac din atelierul nostru un

partener de incredere in ceea ce priveste executia diferitelor obiecte de design din metal.

Reporter: Cine sunt clientii vostri? Exista o piata conturata pentru o astfel de industrie?

Marius Nechifor: Clientii atelierului Gamada Metal sunt in general arhitecti, designeri, care propun celor interesati balustrade, garduri, porti, dar si diverse obiecte unicat, de la simple decoratiuni sau suporturi de draperii pana la corpuri de iluminat de mari dimensiuni, cum a fost si cazul Braseriei La Tour din Baia Mare, pentru care am executat astfel de corpuri de iluminat (de cateva sute de kilograme), concepute de firma de arhitectura 9 Optiune. Aceasta comanda a reprezentat o provocare frumoasa si reusita. Implicarea noastra in dezvoltarea proiectului de amenajare interioara a venit in momentul in care am fost solicitati de catre antreprenorul Sorin Orzac, proprietarul Complexului Millennium, din Centru Vechi al orasului Baia Mare.

De asemenea, ne-am adus contributia la amenajarea magazinului de textile de lux Behrens Baia Mare (ARTH Concept), a salonului de design vestimentar Women etc. Pe langa acestea, avem proiecte in derulare in Cluj si diverse colaborari la nivel national. Iar de curand, am inceput discutiile in perspectiva uinei colaborari cu un designer italian si un E-commerce din Italia, care vinde mobilier pe piata internationala.

Tot la capitolul colaborari, trebuie sa il amintesc pe prietenul meu Horia Cristian Pasca, el fiiind cel care gestioneaza partea de executie a diferitelor ansamble si componente, pe partea electrica a corpurilor de iluminat si a decoratiunilor din metal, impreuna incercand sa dezvoltam aceasta nisa inca putin exploatata.

Reporter: Ce urmeaza in viitor?

Marius Nechifor: Ne gandim la o linie de mobilier pe care o pregatim impreuna cu un partener local

De asemenea, dorim sa contribuim la dezvoltarea comunitatii locale, prin promovarea mesterilor populari, in special cei din Maramures, in a-si dezvolta potentialul de a valorifica produsele realizate.

Mi-ar placea sa ne aducem contributia in a educa pe cat posibil comunitatea locala in a-si cultiva gustul estetic si a opta pentru integrarea elementelor de design interior si exterior tinand cont de arhitectura locului. Spre exemplu, in Maramuresul Istoric, o poarta din lemn este mult mai potrivita decat una din inox sau din fier forjat..

In anii urmatori, privim cu interes posibilitatea de a furniza o buna parte din mobilier metalic catre piata internationala.

Reporter: Cu ce va identificati mai mult,cu mestesugarul sau cu antreprenorul?

Marius Nechifor: Cred ca sunt un antreprenor care incearca sa dea o noua utilitate mestesugului, sa il interpreteze intr-o noua ipostaza, moderna, altfel decat executand produse pe care le cere piata la un moment dat.

Reporter: Cine e in spatele brand-ului Gamada Metal ?

Marius Nechifor: Sunt absolvent al Facultatii de Marketing, din cadrul Universitatii de Vest “Vasile Goldis”, din Baia Mare. Pana de curand, manager de calitate in cadrul companiei Cosma Romania. Pasionat de arta, design, arhitectura si de frumos in general.

Antreprenor si co-fondator al unui ONG care promoveaza antreprenoriatul: Comunitatea oamenilor intreprinzatori PROACTIV, PROCIVIC si partener in dezvoltarea de proiecte creative in colaborare cu alte organizatii locale si nationale.

Activez in cadrul atelierului pe partea de dezvoltare, relatii cu clientii si implementarea proiectelor in derulare.

Valeriu LUCA

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole