Artisti in strada: O maramureseanca impresioneaza turistii din Italia cu caricaturi in strada

artist strada 3

Era o toamnă tarzie cand am intalnit-o pe Roxana. In Centrul Vechi din Baia Mare se nasteau visuri și revelatii cu un aparat de fotografiat in mana.  S-a născut intr-un mic sat din Maramures unde si-a creionat pasiunea și ochiul pentru frumos. Culorile primaverii, prispa casei și ulita cu zapada s-au transformat in tablouri mazgalite cu creioane tocite de vreme.

A venit spre oras si a studiat la Liceului de Arte din Baia Mare la sectia pictura, iar cu viitorul incert  si pensulele in mana a plecat spre Cluj. Descurajata si dezamagita de lumea mare care s-a ivit după iesirea din satul natal a umbrit increderea si talentul. In ciuda sfaturilor parintesti care o chemau inapoi a reusit sa incheie cu bine Facultatea de Conservare si Restaurare din Cluj Napoca.

Mai apoi, jungla aglomerata  si potentialul financiar scazut au impins-o spre diverse joburi pentru a putea trai si pentru a-si putea intretine pasiunea, vopsele, pensule, culori. A fost o lunga perioada vanzatoare de sushi imbracata in kimono, dar cu speranta ca intr-o zi cineva ii va oferi o sansa.

Obtinerea unui post de asistenta intr-o galerie de arta contemporana din Cluj a fost primul mic pas imbucurator, insă, salariul prea mic si indolenta oamenilor au facut-o sa renunte.

„Am ramas aici un an, cam de atat am avut nevoie sa-mi adun curajul si sa-mi urmez visul. Am vrut sa fiu artist in strada, asa ca am ales Italia. Am facut caricaturi turistilor timp de un an si jumatate. A fost o calatorie de durata careia ii datorez maturizarea mea. Dincolo de aparente a fi artist de strada este greu. Mereu esti fugarit, alungat. Daca pierzi trenul dormi pe unde apuci pană dimineata. Intalnesti oameni buni, oameni manati de intetii rele, cinici, duri, dar am intalnit si oameni cu suflet mare, dezvoltati spiritual, personal, profesional. Dar, sunt fericita de aceasta experienta si sansa care mi-am oferit-o doar eu. Anul acesta voi relua aventura, dar la o scara mult mai mare”, a conchis Roxana M.

Toate acestea  sunt o felie din viata unui artist,  care a sperat si a avut curajul de a fi el insusi. In prezent, Roxana se bucura de brandul sau personal, “Caricaturi de Maramures “prin care isi propune sa devina un punct de referinta pentru toti cei care vor dori sa ofere un cadou personalizat, o caricatura sau un portret. In continuare artista cutreiera strazile Italiei si face caricaturi turistilor. O puteti intalni sau invita la diverse evenimente  pentru a va imbucura invitatii cu minunatele ei caricaturi sau portrete.

Bianca Vlasan

artist strada 1 artist strada 2

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

1 Comment

  1. Ade

    O persoana minunata, am avut plăcerea de a împărtăși cu ea experiența grea, frumoasa și complexa a artistului de strada.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1