Artistul Dorel Topan, prezent pentru a doua oara in licitatiile Drouot – cea mai mare casa de licitatii din Franta

home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0

Lucrarea Big Candy a artistului Dorel TOPAN este cuprinsa in catalogul licitatiei lunii martie a casei Drouot, alaturi de artisti precum: Frantisek KUPKA, Tara VON NEUDORF, Andras SZABO , Andy WARHOL, Daniel BRUSH, Joseph BEUYS, Jean TINGUELY, Pablo PICASSO. Mai mult, pictorul baimarean se regaseste pentru a doua oara pe simezele Drouot, una dintre cele mai vechi astfel de institutii din lume.

Drouot este cea mai mare casa de licitatii din Franta continuand o traditie veche de mai bine de patru secole. Cei peste 2000 de profesionisti dedicati pietei de arta, specializati in toate curentele artistice ofera publicului un acces incomparabil la piata internationala de arta: 600.000 de obiecte propuse spre vanzare in fiecare an. Zilnic trec pragul acestei galerii peste 5.000 de vizitatori – pasionati si mari colectionari.

Interesul casei de licitatii nu se rezuma doar la tranzactii, editand si o publicatie lunara – La Gazette Drouot – care acopera tendintele pietei de arta, evenimentele, targurile si licitatiile, dar si articole de specialitate din domeniul artei, culturii si interviuri in exclusivitate.

Redam aici traducerea descrierii colegului nostru, muzeograf dr. Dorel TOPAN, aparuta in catalogul licitatiei martie 2018:

„Nascut pe 10 iunie 1963, in Salsig, o comuna din judetul Maramures, Dorel Topan incepe prin a studia arhitectura. Se inscrie la Universitatea de Arte din Baia Mare unde in 2005 devine licentiat al Sectiei de Pictura. In 2004 are mai multe expozitii si primeste statutul de membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania. E din ce in ce mai cunoscut si mai multe muzee din Romania ii achizitioneaza lucrarile, iar de atunci expune in Franta, Austria, Polonia si Ungaria. In 2013 are o expozitie la Broadway Gallery din New York.

Picturile sale hiperrealiste cu tenta de pop-art i-au castigat dreptul de a fi comparat in tara sa cu Andy Warhol, Jasper Jones sau Richard Prince. Dorel Topan este unul dintre putinii artisti romani care au reusit sa aiba succes international, lucrarile sale fiind in colectii private din toata lumea: SUA, Germania, Australia, Malaezia, Anglia, Serbia.

Dorel Topan ne ofera o opera contemporana, sarcastica, ironica si acida. Artistul se joaca cu metafore si alegorii intr-o pictura care impleteste hyperrealismul cu Pop-Art. Obiectele din viata de zi cu zi – bomboane, cutii de bere, jucarii de plus – sunt transformate in motive artistice pentru a produce asocieri unice si contradictorii. Critica pe care o aduce el societatii de consum ne aminteste de propria noastra frivolitate, dar in acelasi timp creeaza un fel de complicitate cu privitorul prin reinterpretarea unor imagini iconice: cea a lui Marylin Monroe sau inaltarea drapelului pe Iwo Jima.”

Licitatia va avea loc in data de 26 martie 2018. Catalogul de licitatie si restul detaliilor pot fi accesate pe site-ul Drouot.

Dorel Topan are o activitate artistica dinamica. Lucrari ale artistului au mai fost licitate si in alte case de licitatii de renume: Artmark in mai multe randuri, Lavakow, Grimberg, Ziman. Mai multe informatii gasiti pe blogul muzeuluinostru si pe site-ul personal al artistului.

Muzeul de Arta Baia Mare

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1