Asaltat de critici pe plan intern, Trump are nevoie de succes in primul sau turneu extern

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Presedintele american Donald Trump, asaltat de controverse pe plan intern, este presat sa respecte scenariul si sa evite orice noi rabufniri in primul sau turneu in strainatate, pe care il incepe saptamana aceasta si care cuprinde Orientul Mijlociu si Europa, relateaza miercuri agentia Reuters, informeaza AGERPRES.

Oficiali de la Casa Alba si republicani apropiati de administratie afirma ca Trump, care in timpul campaniei electorale a promovat sloganul ‘America pe primul loc’, vrea sa-si demonstreze acum si leadership-ul pe plan extern, cu prilejul intalnirilor pe care le va avea cu lideri din Arabia Saudita, Israel si teritoriile palestiniene, cu Papa Francisc la Vatican si cu omologi din NATO, la Bruxelles, si din G-7, in Sicilia.

Trump a devenit tinta unui val de critici dupa ce s-a aflat in presa ca ar fi divulgat unor responsabili rusi informatii sensibile pentru securitatea nationala si dupa decizia sa brusca de saptamana trecuta de a-l demite pe directorul FBI James Comey. Potrivit unui strateg republican apropiat de Casa Alba, presedintele are nevoie de un turneu “puternic” pentru a depasi tumultuoasele ultime 10 zile. “Daca administratia spera sa dea pagina cu acest voiaj extern, nu are voie sa greseasca” in cele noua zile ale turneului, a subliniat sursa citata sub acoperirea anonimatului. “Este o ocazie de a le arata americanilor si lumii intregi ca la Casa Alba se fac treburi serioase”, a adaugat aceasta.

Lanhee Chen, care a fost consilier al fostilor candidati republicani la presedintie Mitt Romney in 2012 si Marco Rubio in 2016, a explicat ca turneul pe care il incepe saptamana aceasta Trump “combina atatea lucruri diferite si atatia actori incat intrebarea este ce mesaj va dori sa transmita presedintele acolo unde se duce”.

Unii pun la indoiala ca Trump, om de afaceri lipsit de experienta scenei politice, este pregatit de un “debut” prezidential echilibrat. Un oficial republican care a solicitat anonimatul a declarat dupa o recenta intalnire cu presedintele ca in opinia sa acesta nu distinge suficient de clar nuantele conflictului israeliano-palestinian. “Nu cred ca intelege”, a spus oficialul citat, potrivit caruia seful statului va avea nevoie de mai multe sesiuni de explicatii detaliate inainte de plecarea sa, vineri. “Cred ca e o provocare foarte dificila si sper ca (Trump) va sta de vorba cu multi oameni inteligenti”.

Unii consilieri de la Casa Alba au insistat ca Donald Trump este la curent cu situatia din Orientul Mijlociu avand in vedere ca a primit deja la Washington lideri arabi, israelieni si palestinieni. “Modul sau de a aborda diplomatia, spre deosebire de cel al lui Barack Obama, este de a acorda prioritate relatiei personale”, a afirmat Michael Singh, consilier de politica externa al fostului presedinte republican George W.Bush.

Trump s-a pregatit pentru voiaj stand de vorba, intre altii, cu secretarul de stat Rex Tillerson, ministrul apararii James Mattis, consilierul pentru securitatea nationala H.R. McMaster, consiliera adjuncta Dina Powell si cumnatul lui Jared Kushner, inalt consilier prezidential.

Conform unor responsabili care au discutat cu presedintele, acesta sta prost cu atentia si ii plac notele scrise cu o singura pagina si materialele vizuale cum sunt hartile, tabelele, graficele si fotografiile. “Ii place sa vizualizeze lucrurile. E un constructor, toata viata s-a uitat la planuri de arhitectura”, a explicat un inalt responsabil al administratiei. O sursa apropiata de Consiliul securitatii nationale al Casei Albe a indicat ca responsabilii acestuia au grija sa includa numele lui Trump “cat mai des posibil intr-un text pentru ca daca se vede mentionat continua sa citeasca”.

Orice ar fi, nici predecesorii lui Trump nu au fost scutiti de exprimari sau gesturi care le-au creat probleme in timpul deplasarilor in strainatate. George W.Bush a fost criticat si acuzat de naivitate dupa prima sa intalnire cu presedintele rus Vladimir Putin, in Slovenia, in iunie 2001, cand a marturisit ca s-a uitat in ochii fostului agent KGB si i-a “putut vedea sufletul”. La randul sau, presedintele democrat Barack Obama a starnit revolta la Washington dupa ce s-a inclinat in fata imparatului japonez Akihito, la Tokyo, in noiembrie 2009, aminteste Reuters.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2