Asistent medical de 51 de ani din Vișeu de Sus, județul Maramureș, mort de Covid

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

 

Marius Martin Iuga, asistent medical în vârstă de 51 de ani la spitalul din orașul Vișeu de Sus, județul Maramureș a murit în 16 noiembrie de Covid. Familia acestuia susține că spitalul nu a testat personalul, deși erau cadre medicale infectate, că normele de protecție nu sunt respectare, iar direcția de sănătate publică nu a făcut anchetă epidemiologică, precizează g4media.ro.

Managerul spitalului, Vlad Cristian, respinge acuzațiile. El spune că „familia minte”, că angajații spitalului au echipamente „în exces” și se pot testa pentru Covid oricând doresc.

Marius Martin Iuga lucra ca asistent medical la secția spitalului din Vișeu de Sus în care erau internați pacienți suspecți de Covid. Acesta fusese detașat în luna iulie, pentru 30 de zile, printr-o decizie a managerului, act care nu a mai fost reînnoit, deși bărbatul a lucrat în continuare în această secție, a precizat pentru G4Media.ro sora acestuia, Felicia Iuga.

Felicia Iuga mai susține că de aproximativ o lună au apărut cazuri de infectare cu Covid în rândul asistentelor de la spital, însă restul personalului nu a fost testat. Aceasta acuză și nerespectarea normelor de protecție.

„A fost detașat la această secție fără instructaj de echipare – dezechipare și fără protecția muncii. (…) De o lună au fost asistente pozitive la Centrul de Primiri Urgențe, în subordinea căruia era secție. Fratele meu a avut contact direct cu ele, dar nu a fost testat. A venit un epidemiolog care le-a spus să țină hainele de acasă în același dulap cu echipamentul de lucru, cumpărat din banii lui, iar măști FFP2 primeau una pe lună. Dacă s-a știut că asistenta șefă este pozitivă, de ce nu au testat restul pacientelor?”, a afirmat sora asistentului medical.

Aceasta a povestit că în data de 9 noiembrie (luni) fratele său, fiind în tură la spital, a făcut febră și abia apoi a fost testat pentru Covid, fiind pozitiv. A fost trimis acasă cu tratament:

„A venit acasă cu tratament. A început să-i scadă febra, mânca, era bine. Dar vineri spre sâmbătă i-a scăzut saturația de oxigen. Am chemat salvarea. La spital a fost bine, a și mâncat, însă brusc i-a fost rău și a fost transferat la spital la Baia Mare. Luni, 16 noiembrie, a fost declarat decesul. Soția a sunat luni toată după-amiaza la DSP și nu a răspuns nimeni. De la un anumit moment a intrat robotul care spunea că programul se încheie la ora 16.30. Miercuri, cu două ore înainte de înmormântare, a sunat DSP ca să facă anchetă epidemiologică pentru fiica lui, de 17 ani, care a fost și ea confirmată. Și soția, care este asistentă la ATI la spitalul din Vișeu, este pozitivă, pentru că a avut o colegă pozitivă și nu a fost testat restul personalului”

Felicia Iuga mai spune că în cazul fratelui său nici ancheta epidemiologică nu a fost făcută: „DSP zice că a făcut anchetă. El spunea și soția lui spune că nu l-a sunat nimeni de la DSP.”

Aceasta susține că în spitalul din Vișeu niciodată nu a fost testat tot personalul.

„Nici măcar un telefon de condoleanțe nu a venit de la spital, nu mai spun de vreo îndrumare sau ajutor. Eu am fost singura care nu era în izolare, m-au chemat la morgă la Baia Mare, la o sută de kilometri, ca să îl identific. Este inuman ce se întâmplă. Colegii mei de la Ocolul Silvic ne-au ajutat enorm, că altfel nu știu ce făceam”, a mai declarat Felicia Iuga.

Aceasta spune că, după înmormântare și toate locurile prin care a trebuit să umble, a mers la spital ca să se testeze, însă acolo i s-a spus că nu se poate, pentru că s-a stricat aparatul.

„Se testează puțin și se moare mult în Maramureș”, a încheiat Felicia Iuga.

Contactat de G4Media.ro, managerul spitalului orășenesc din Vișeu de Sus, Vlad Cristian, a spus că asistentul Marius Martin Iuga este primul angajat de pe secția tampon, unde sunt suspecții de Covid, care a fost infectat. Managerul a precizat că au mai fost două focare în spital, la secția de diabet și, recent, la chirurgie.

„Tot ce înseamnă cadru medical se testează de câte ori dorește, n-au nicio restricție. Eu i-am rugat ca, de câte ori simt ei că au avut un contact cu cineva cu covid, să se testeze. (…) Nu se poate să obligi personalul să se testeze. Ține de conștiința fiecăruia. Eu nu știu dacă Marius a avut febră, dar probabil că atunci când a avut simptome s-a testat”, a susținut managerul spitalului.

Acesta a susținut că aparatul RT PCR este în funcțiune și că se fac în medie 150 de teste pe zi la spitalul din Vișeu de Sus, deși în tot județul Maramureș numărul de teste este de 200-300 pe zi.

Managerul a mai declarat că este o minciună faptul că personalul spitalului nu ar avea suficiente echipamente:

„La Spitalul Vișeu, prin grija mea, am avut echipamente în exces, cum avem și acum. Recomandarea mea către toate cadrele medicale este să nu facă rabat, să nu stea opt ore, îl aruncă și îl schimbă. Dacă familia zice altceva, vă mint.”

Conform afirmațiilor managerului spitalului, în Vișeu de Sus, care are o populație de circa 15.000 de locuitori, se fac jumătate din testele pentru Covid din tot județul Maramureș, care are 460.000 de locuitori.

În județul Maramureș, potrivit datelor publicate de instituția prefectului, se fac între 200 și 300 de teste pe zi. Rata de infectare în județ este de 3,16 la mie. Până acum, în Maramureș s-au înregistrat peste 250 de decese din cauza COVID de la începutul pandemiei.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *