Asistentii medicali si moasele se vor pensiona la 65 de ani

home camp2
home camp2
home camp2

Asistentii medicali si moasele se vor putea pensiona la 65 de ani, potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 23 din 2014 de completare si modificare a Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, a anuntat joi Ministerul Sanatatii intr-un comunicat remis presei, scrie Agerpres.

‘Scaderea varstei de pensionare risca diminuarea periculoasa a numarului de asistenti medicali generalisti, moase si asistenti medicali angajati in unitatile sanitare publice, institutii care se confrunta deja cu un deficit major de personal de specialitate. Prin aceasta Ordonanta de Guvern, am tinut astfel cont atat de nevoile sistemului de sanatate, cat mai ales de dorinta de a ramane in activitate a celor 4.000 de asistente medicale care puteau fi afectate de scaderea varstei de pensionare’, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, potrivit comunicatului de presa.

Prin Legea 53/2014 pentru aprobarea OUG 144/2008 au fost abrogate prevederile in baza carora membrii acestei categorii profesionale se pensionau la varsta de 65 de ani, indiferent de sex.

Urmare a acestei modificari legislative, din punct de vedere al pensionarii, asistentele medicale au intrat sub incidenta prevederilor din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, astfel incat acestea trebuiau sa se pensioneze inainte de 65 de ani.

“Prin intermediul noii Ordonante, prin derogare de la articolul 56 din Codul Muncii, asistentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali se vor pensiona la varsta de 65 de ani, in conditiile legii”, precizeaza comunicatul de presa.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *