Asociatia ”Bun de Maramures” – parteneriat local pentru protejarea si punerea in valoare a produselor maramuresene

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Consiliul Judetean Maramures a organizat in aceasta saptamana, in sala de sedinte ”Bogdan Voda” a Palatului Administrativ, intalnirea factorilor interesati ai proiectului FoodChains 4 Europe (Lanturi alimentare pentru Europa)”, finantat prin Programul Interreg Europe si implementat de Consiliul Judetean Maramures in calitate de partener, in perioada 2017-2021.

Evenimentul a reunit reprezentanti din institutii publice, mediul universitar, ONG-uri, precum si producatori care activeaza in sectorul agro-alimentar din judetul Maramures. Scopul a fost de a discuta despre schimburile de experienta realizate prin proiectul FoodChains 4EU si de a analiza stadiul pregatirii planului de actiune prin care Consiliul Judetean Maramures isi propune sa contribuie la dezvoltarea si inovarea produselor locale si a producatorilor din cadrul lantului alimentar din judetul Maramures.
Schimburi de experienta inter-regionale

Managerul de proiect, Mihaela Lite, sef al Biroului de Relatii Internationale, a prezentat schimburile de experienta inter-regionale derulate in prima parte a anului 2019 prin proiectul FoodChains 4 Europe, in care au fost implicati reprezentanti din cele cinci regiuni ale proiectului, din Olanda, Bulgaria, Italia, Romania si Marea Britanie. In luna februarie 2019, a avut loc evaluarea de tip peer review a lantului alimentar din regiunea Emilia-Romagna (Italia), care s-a axat pe analiza modului de cooperare de tip public-privat la nivel regional si pe identificarea de recomandari cu privire la ambalajele inovative, pentru pastrarea calitatii produselor, reducerea consumului de materiale care afecteaza mediul, reutilizarea si reciclarea ambalajelor.

Evaluarea lantului alimentar din regiunea Emilia-Romagna a fost coordonata de echipa de experti a judetului Maramures, compusa din reprezentanti ai echipei de proiect de la Consiliul Judetean Maramures, un consultant local si doua cadre didactice universitare cu expertiza in domeniul cercetarii si inovarii privind ambalajele produselor alimentare de la Universitatea Tehnica Cluj-Napoca, Centrul Universitar ”Nord” Baia Mare, Facultatea de Stiinte, Departamentul de Chimie Biologie.

In luna iunie 2019, procesul de invatare inter-regional a continuat prin Seminarul de invatare ce a avut loc la Manchester (Marea Britanie), reunind specialisti din sectorul alimentar din regiunile proiectului care au participat la prezentari de bune practici, vizite si discutii privind cooperarea dintre autoritati locale, universitati si mediul de afaceri din regiunea Greater Manchester, care conlucreaza pentru dezvoltarea unui lant alimentar dinamic, puternic si sustenabil.

O alta activitate importanta a proiectului FoodChains 4 Europe o reprezinta dezvoltarea Planurilor de Actiune care va trebui realizata pana la finalul anului 2019 de fiecare din cele cinci regiuni ale proiectului FoodChains 4 Europe: Greater Manchester (UK), Varna (BG), Flevoland (NL), Maramures (RO) si Emilia-Romagna (IT). Pe baza schimburilor de experienta inter-regionale, a recomandarilor peer review si a cunostintelor obtinute prin seminariile de invatare si activitatile factorilor implicati in proiectul FoodChains 4 Europe, Planurile de Actiune din fiecare regiune au rolul de a sustine mediul de afaceri din zona pentru a inova in mod sustenabil lanturile alimentare regionale.

Plan de actiune pentru lanturi alimentare inovative

In partea a doua a evenimentului, Consiliul Judetean Maramures a prezentat Planul sau de Actiune, ”Dezvoltarea lanturilor de producatori din industria alimentara in judetul Maramures”, pe care-l dezvolta prin Proiectul FoodChains 4 Europe, cu scopul de a sprijini procesul de inovare durabila in acest domeniu, prin instrumente care sa stimuleze valorificarea produselor locale reprezentative pentru judetul Maramures. Ca actiuni preliminare, Consiliul Judetean Maramures a parcurs etape importante in concretizarea initiativei ”Bun de Maramures”, prin inregistrarea marcii ”Bun de Maramures”, rezervarea denumirii Asociatiei ”Bun de Maramures”, consultarea factorilor locali cu privire la interesul fata de Asociatia ”Bun de Maramures” si organizarea a doua editii ale Targului ”Bun de Maramures”. Pana la finalul anului 2019, va fi infiintata Asociatia ”Bun de Maramures” pentru a reuni factori locali interesati in promovarea produselor maramuresene care se remarca prin traditie, autenticitate si valoare locala.

Planul de Actiune realizat de Consiliul Judetean Maramures in cadrul proiectului FoodChains 4 Europe are in vedere dezvoltarea Asociatiei ”Bun de Maramures”, care va fi responsabila de gestionarea marcii “Bun de Maramures” si de implementarea programului de sprijin pentru inovarea lantului alimentar si diseminare tehnologica in Judetul Maramures.

53 de localitati pot beneficia de finantari

Virgil Tantas, directorul Directia pentru Agricultura Judeteana Maramures, a facut o trecere in revista a diferentelor dintre produsele conventionale si cele traditionale precum si a retetelor consacrate, prezentand competentele Directiei Agricole in procesul de certificare a produselor traditionale. In Maramures sunt 65 de producatori traditionali inregistrati, dar interesul a scazut pentru ca in piete, la vanzare, nu se face nici o diferenta intre produsele certificate ca traditionale si restul produselor, nu exista niciun fel de facilitati sau o departajare. De asemenea a mentionat ca in urma aprobarii Legii Muntelui s-a definit produsul montan, care va beneficia incepand cu anul viitor de programe de finantare dedicate. Acest lucru va fi foarte benefic judetului Maramures, care are 53 de localitati ce se incadreaza in zona montana si vor putea beneficia de aceste finantari. In prezent, in Maramures exista 27 de asociatii cooperatiste, 25 activand in domeniul cresterii animalelor si 2 in domeniul legumiculturii.

Asociatia ”Bun de Maramures” va trebui sa identifice produsele locale si implicit producatorii maramureseni care sa aiba reprezentativitate, autenticitate si sa aduca un plus-valoare. Elemente de succes ale acestui demers vor consta si in rolul Asociatiei de a fi mediator intre autoritati publice, mediul academic si cel de afaceri pentru influentarea politicilor locale si regionale si sprijinirea cercetarii si inovarii in domeniu, dar si de a motiva factorii locali din sectorul agro-alimentar de a deveni membri ai Asociatiei ”Bun de Maramures”, prin stabilirea unor beneficii concrete pentru protejarea si promovarea produselor locale valoroase. In continuarea procesului de dezvoltare a Planului de Actiune pentru inovarea lanturilor alimentare din judetul Maramures, Consiliul Judetean Maramures va implica factorii interesati in transmiterea de propuneri concrete pentru obiectivele si activitatile Asociatiei ”Bun de Maramures”.

Foto: CJ Maramures

ZiarMM.ro

Reclame home 1
Data curenta: ’24/08/2019’

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *