Asociatia pentru Educatie Pediatrica: Modificarile privind examinarea starii de sanatate a elevilor vor spori birocratia

PNL

elevi scoalaAsociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF) afirma ca modificarile pe care Ministerul Sanatatii intentioneaza sa le aduca la Metodologia privind examinarea starii de sanatate a prescolarilor si elevilor vor spori birocratia si vor duce la scaderea calitatii actului medical.

AREPMF precizeaza, intr-un comunicat remis AGERPRES, ca a adresat ministrului de resort o scrisoare in care arata ca a luat act de intentia de modificare si completare a Ordinului nr. 5298/1668/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea starii de sanatate a prescolarilor si elevilor din unitatile de invatamant de stat si particulare autorizate/acreditate privind acordarea asistentei medicale gratuite si pentru promovarea unui stil de viata sanatos.

“AREPMF considera modificarile propuse drept nerealizabile, avand ca rezultate imediate sporirea birocratiei in cabinetele de medicina de familie si scaderea calitatii actului medical. Masurile propuse in acest proiect minimalizeaza importanta medicinii scolare si transfera atributiile medicului scolar catre medicul de familie, fara consultarea prealabila a celor direct implicati si fara o fundamentare realista a acestei decizii. Consultatiile de triaj epidemiologic si controalele periodice nu se pot efectua intr-o perioada scurta de timp la nivelul cabinetului de medicina de familie avand in vedere complexitatea si varietatea serviciilor prestate”, precizeaza sursa citata.

AREPMF atentioneaza si ca programarile si accesul pacientilor la cabinet vor fi afectate de aceste servicii medicale solicitate intr-o perioada scurta de timp (luna septembrie).

“Astfel, un cabinet de medicina de familie care are inscrisi un numar de 500 copii prescolari si scolari va trebui sa asigure in luna septembrie o medie de 22 consultatii preventive pentru intrarea in colectivitate, in conditiile in care contractul cu Casa de Asigurari prevede un numar total de 20 consultatii pe zi. Altfel spus, accesul pacientilor cu boli acute, subacute sau cronice va fi grav afectat iar calitatea actului medical se va reduce proportional cu timpul acordat consultatiei”, subliniaza Asociatia.

Totodata, organizatia profesionala considera ca revenirea in colectivitate dupa absente mai mari de trei zile nu trebuie sa fie conditionata de avizul epidemiologic eliberat de medicul de familie, triajul epidemiologic realizandu-se zilnic in cabinetele de medicina scolara.

“O astfel de masura aglomereaza sala de asteptare a cabinetelor de medicina de familie, crescand riscul transmiterii unor boli infectioase. AREPMF sustine promovarea unui stil de viata sanatos si prevenirea bolilor infectioase prin vaccinare si considera necesare unele masuri administrative pentru situatiile epidemiologice speciale. Propunerile facute de catre colegii nostri, medici de familie cu practica pediatrica, vor fi centralizate si aduse la cunostinta decidentilor, astfel incat promovarea unui stil de viata sanatos si controlul bolilor infectioase sa fie obiective realizabile in societatea in care traim”, se mai arata in scrisoarea semnata de presedintele asociatiei, dr. Valeria Herdea.

Propunerea de modificare si completare a Ordinului nr. 5298/1668/2011 a fost publicata pe site-ul Ministerului Sanatatii spre dezbatere publica.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1