Asociatia Romana a Carnii: Romanii vor pune pe gratare peste 30 de milioane de mici, in minivacanta de 1 Mai

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Romanii vor pune pe gratare, in minivacanta de 1 Mai, peste 30 de milioane de mici, depasind cantitatea consumata anul trecut cu circa 10-15 procente, arata estimarile realizate de catre procesatorii de carne, informeaza AGERPRES.

“Din discutiile avute cu procesatorii de mici, estimam ca, in minivacanta de 1 Mai, se va depasi pragul de 30 milioane de mici, o crestere de 10-15% fata de anul trecut. Perioada premergatoare minivacantei de 1 Mai se caracterizeaza printr-o crestere a productiei de mici de la 15% la 30% fata de o perioada obisnuita. Sigur ca variatiile sunt in functie de comenzile primite si de capacitatea de depozitare. Trebuie sa va spun ca, deja, de saptamana trecuta, au existat situatii in care unii retaileri au ramas fara mici in galantare. Preferatii romanilor sunt in continuare micii facuti din amestec de carne de porc cu carne de vita, de altfel acestia fiind si cei mai vanduti”, a declarat, pentru AGERPRES, Dana Tanase, director executiv la Asociatiei Romane a Carnii (ARC).

Reprezentantul procesatorilor afirma ca o parte din micii traditionali romanesti iau calea exportului, mai ales in tarile unde sunt comunitati de romani. “Micii ajung in aceasta perioada in Italia, Spania si Marea Britanie, la romanii care lucreaza in aceste tari intr-un procent asemanator celui de anul trecut, respectiv 5-10%”, a spus Tanase.
Inca de anul trecut, ARC a demarat procedurile pentru obtinerea protectiei europene pentru cinci produse din carne, inclusiv pentru micul romanesc, insa actiunea intampina dificultati din cauza unor documente care “sunt greu de gasit”, dar care sunt necesare pentru atestarea traditionalitatii produsului.

“La finele anului 2017, ARC a decis demararea procedurii pentru inregistrare in schemele de calitate europene-specialitate traditionala garantata a unui numar de cinci produse. In momentul de fata ne aflam in etapa de finalizare a caietelor de sarcini pentru parizer de vaca si muschi tiganesc. Procedura, aparent simpla, a fost ingreunata de faptul ca o serie de documente prin care atestam caracterul traditonal sunt greu de gasit, in conditiile in care arhiva Centralei Industriei Carnii nu mai exista. Inregistrarea micilor intr-una din schemele de calitate europene face parte din proiectele ARC”, a subliniat Dana Tanase.

In ceea ce priveste pretul carnii si al produselor din carne, reprezentanta ARC nu exclude alte mariri de pret in perioada urmatoare dupa cresterea semnalata la inceputul anului, din cauza majorarii pretului la motorina, gaz si electricitate.

“Dupa cresterea semnalata la inceput de an din cauza cresterii pretului la motorina, gaz si electricitate, la care s-a adaugat si deprecierea monedei nationale, in cursul acestui an nu sunt excluse alte mariri de pret. Industria are nevoie de carne pentru procesare, ce nu poate fi asigurata din productia interna, iar cursul de schimb al monedei nationale este foarte instabil. De asemenea, industria este foarte sensibila la orice alte modificari ce pot surveni pe parcursul anului”, a adaugat Tanase.

Potrivit datelor statistice, in Romania, anual, se consuma intre 20.000 si 25.000 de tone de mici, ceea ce inseamna ca pe mesele romanilor ajung in jur de 440 de milioane de mici, in fiecare an.

Raportat la populatia activa, reiese ca un roman mananca, in medie, 40 de mici/an, dar intr-o singura zi, cum este cea de 1 Mai, romanul consuma mici cat pentru o luna intreaga.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *