Astazi incepe Campionatul Mondial de Fotbal

Editia a 21-a a Cupei Mondiale de fotbal va fi gazduita de Rusia cu incepere de joi si pana pe 15 iulie, pe 12 stadioane din 11 orase, informeaza AGERPRES.

Competitia va fi deschisa joi, la ora 18,00, de meciul dintre echipa gazda, Rusia, si Arabia Saudita, in cadrul Grupei A, pe stadionul Lujniki din Moscova.

La turneul final vor evolua 32 de echipe, fiind prima Cupa Mondiala care are loc in Europa de Est. In urma meciurilor din preliminarii, la care au participat 208 tari, s-au calificat: Australia, Iran, Japonia, Arabia Saudita, Coreea de Sud, Egipt, Maroc, Nigeria, Senegal, Tunisia, Costa Rica, Mexic, Panama, Argentina, Brazilia, Columbia, Peru, Uruguay, Belgia, Croatia, Danemarca, Anglia, Franta, Germania (campioana en titre), Islanda, Polonia, Portugalia, Serbia, Spania, Suedia, Elvetia si Rusia (tara gazda). Sunt doua tari care debuteaza la un turneu final: Islanda si Panama, precizeaza site-ul FIFA.

Partidele de la CM 2018 se vor disputa pe 12 stadioane din 11 orase din Federatia Rusa: Lujniki si Otkritie (Spartak) din Moscova, Ekaterinburg Arena, Stadionul din Kaliningrad, Volgograd Arena, Stadionul Fist din Soci, Kazan Arena, Stadionul din Nijnii Novgorod, Samara Arena, Rostov Arena, Stadionul din Sankt Petersburg si Mordovia Arena din Saransk.

Pentru prima oara la un turneu final al Cupei Mondiale se va utiliza sistemul de asistenta video in arbitraj (VAR), care poate fi utilizat doar in patru cazuri: validarea sau nevalidarea unui gol, atribuirea sau nu a unui cartonas rosu, analizarea unei actiuni in urma careia poate fi dictat un penalty si corectarea unei erori de identificare a unui jucator sanctionat.

Brazilia detine cinci titluri mondiale (1958, 1962, 1970, 1994 si 2002), fiind secondata de Italia (1934, 1938, 1982 si 2006) si Germania (1954, 1974, 1990 si 2014) cu cate patru cupe castigate. Uruguay (1930 si 1950) si Argentina (1978 si 1986) au cate doua titluri mondiale. O singura data au ajuns campioane mondiale Anglia (1966), Franta (1998) si Spania (2010). Brazilia detine primul loc in clasamentul pe echipe cu 227 de puncte, obtinute la CM, din 104 meciuri jucate, fiind urmata de Germania (218 puncte, 106 meciuri) si Italia (156 puncte, 83 de meciuri).

La 1 decembrie 2017, a avut loc la Moscova tragerea la sorti a grupelor turneului final de fotbal din Rusia. Acestea sunt: Grupa A – Rusia, Arabia Saudita, Egipt, Uruguay; Grupa B – Portugalia, Spania, Maroc, Iran; Grupa C – Franta, Australia, Peru, Danemarca; Grupa D – Argentina, Islanda, Croatia, Nigeria; Grupa E – Brazilia, Elvetia, Costa Rica, Serbia; Grupa F – Germania, Mexic, Suedia, Coreea de Sud; Grupa G – Belgia, Panama, Tunisia, Anglia; Grupa H – Polonia, Senegal, Columbia, Japonia.

Mascota Cupei Mondiale 2018 este un lup numit Zabivaka, ales de peste un milion de internauti, informeaza AFP. Lupul Zabivaka a obtinut 53% din sufragii, celelalte doua mascote propuse fiind un tigru si o pisica.

Trofeul care va fi atribuit castigatoarei Cupei Mondiale de fotbal 2018 a fost introdus de FIFA incepand cu turneul final din 1974, dupa ce trofeul anterior, Cupa Jules Rimet, a ramas definitiv in posesia Braziliei, la finalul editiei din 1970, in care Selecao a devenit campioana a lumii pentru a treia oara in istoria sa. Inaintea Mondialului din 1974, FIFA a organizat un concurs pentru realizarea unui nou trofeu, primind 53 de lucrari din partea unor artisti din sapte tari. In final, a fost selectata lucrarea artistului italian Silvio Gazzaniga.

Actualul trofeu, reprezentand doua forme umane care sustin globul pamantesc, are 36,5 cm inaltime si cantareste 6,175 kg, din care 4,972 kg reprezinta aur masiv. Baza trofeului are un diametru de 13 cm si contine doua straturi din malachit, lucrarea fiind realizata de manufacturierul italian Bertoni.

Turneul final din Rusia a avut deja parte din prima bomba, selectionerul Spaniei, Julen Lopetegui, fiind demis (si inlocuit cu Fernando Hierro) de federatia nationala dupa ce a semnat pentru Real Madrid.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1