Principala sarbatoare a Sfintei Maria, din 15 august, se numeste oficial in biserica romano-catolica „Ridicarea la Ceruri a Fecioarei Maria”, iar in bisericile ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului”. Recent, biserica anglicana a introdus „Sarbatorirea Binecuvantatei Fecioare Maria” la aceeasi data.
In 15 august este celebrata si Ziua Marinei, Sfanta Maria fiind ocrotitoarea marinarilor. La malul marii, dar si in orasele dunarene sunt organizate, de Sfanta Maria, manifestari religioase, artistice si culturale.
La tara se obisnuieste ca de Santamaria Mare sa fie angajati pandarii in vii si sa fie „legat” ciocul pasarilor, pentru a nu mai putea strica boabele de struguri. De asemenea, se ofera ofranda din noua poama.
De Santamaria Mare se aduna ultimele plante de leac, putandu-se afla cum va fi toamna ce se apropie, si se culeg flori care se pun la icoana Fecioarei Maria, considerandu-se ca apoi sunt bune de leac.
Intre cele doua sarbatori dedicate Sfintei Maria – 15 august si 8 septembrie, cand se sarbatoreste Nasterea Maicii Domnului – este timpul prielnic semanarii graului.
De la sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului se redeschide perioada in care se pot face nunti, incep targurile si iarmaroacele de toamna, dar si praznicele de pomenire a mortilor.
ZiarMM