Atacuri in Noua Zeelanda: Suspectul australian a transmis live atacul si se descrie ca “un barbat alb obisnuit”, “eco-fascist”

Suspectul australian arestat in legatura cu atacurile produse vineri dimineata la doua moschei din Christchurch, Noua Zeelanda, se descrie, intr-un ‘manifest’ rasist postat anterior pe Twitter, ca ‘un barbat alb obisnuit’, ‘rasist’, ‘eco-fascist’, care ‘s-a decis sa ia pozitie’, relateaza Press Association si AFP, informeaza AGERPRES.

Australianul Brenton Tarrant, in varsta de 28 de ani, a fost identificat de media din tara sa ca fiind atacatorul care pare sa fi transmis live pe Facebook in timp ce isi impusca victimele intr-o moschee.

Politia a cerut ca imaginile sa nu fie redistribuite online, precizand ca lucreaza acum la retragerea lor de pe internet.

Premierul australian Scott Morrison a confirmat ca atacatorul de la moscheea Masjid al Noor din Christchurch este un cetatean australian.

Un ‘manifest’ care explica motivele atacului a fost postat vineri dimineata pe un cont de Twitter cu acelasi nume si cu aceeasi imagine de profil ca si pagina de Facebook care a transmis in direct atacul.

Titlul, ‘Marea inlocuire’, al textului de 73 de pagini pare sa faca referire la o teza a scriitorului francez Renaud Camus privind disparitia unor ‘popoare europene’, ‘inlocuite’ de populatii ne-europene imigrate, si care cunoaste o popularitate in crestere in mediile de extrema dreapta.

In manifest, Tarrant isi descrie motivele atacului, afirmand ca victimele erau ‘un mare grup de invadatori’ care ‘incearca sa ocupe pamanturile popoarelor mele mei si sa inlocuiasca etnic poporul meu’.

Textul include o serie de intrebari si raspunsuri, si se deschide intrebarea: ‘Cine esti?’. Raspunsul vine: ‘Doar un barbat alb obisnuit, de 28 de ani. Nascut in Australia, intr-o familie din clasa muncitoare, cu venituri mici’.

‘Parintii mei sunt de origine scotiana, irlandeza si engleza. Am avut o copilarie obisnuita, fara mari probleme. Nu m-a interesat prea mult invatatura in anii de scoala, obtineam cu greu note de trecere’.

‘Sunt doar un barbat alb obisnuit, dintr-o familie obisnuita. Care a decis sa ia pozitie pentru a asigura un viitor pentru poporul meu’, spune el. Tanarul se descrie ca ‘o persoana privata si mai mult introvertita’ si recunoaste ca este rasist, adaugand ca este un ‘eco-fascist de felul lui’.

Tarrant mai spune ca momentele cheie ale radicalizarii sale au fost infrangerea liderei extremei drepte franceze, Marine Le Pen, la prezidentialele din 2017, si un atac cu camionul, soldat cu cinci victime, la Stockholm, in aprilie 2017.

Tanarul mai afirma ca Noua Zeelanda nu a fost tinta initiala pentru acest atac si ca a venit in tara doar temporar pentru a planui atacul si a se antrena: ‘Am inceput sa planuiesc un atac cam cu doi ani inainte si un atac in Christchurch cu trei luni inainte’, scrie el.

La intrebarea daca sprijina Brexit-ul, el raspunde: ‘Da (…) Adevarul este ca, in ele din urma, oamenii trebuie sa recunoasca faptul ca nu a avut nimic de-a face cu economia. Ca a insemnat ca poporul britanic respinge imigratia in masa, dezradacinarea culturala si globalismul, si asta e un lucru maret si minunat’.

Daca este sau nu un sustinator al presedintelui american Donald Trump, el scrie: ‘Ca un simbol al identitatii albe reinnoite si scopului comun? Sigur. Ca politician si lider? Dumnezeule, nu’.

Tanarul mai sustine ca persoana din istorie cu care se identifica cel mai mult este Oswald Moseley, politician britanic interbelic, liderul Uniunii Britanice a Fascistilor. De altfel, arhiva unei pagini de Facebook despre care se crede ca ii apartine lui Tarrant continea zeci de postari in ultima saptamana despre multiculturalism in Europa, cu cateva referiri directe la Marea Britanie, si inregistrari de pe Youtube ale unor discursuri tinute de Moseley.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1