Atena a devenit Capitala Mondiala a Cartii 2018

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Atena este de luni Capitala Mondiala a Cartii 2018, cu un program care va include peste 250 de evenimente culturale. Atena ii succede astfel orasului Conakry, capitala Guineei, aleasa anul trecut de UNESCO capitala mondiala a cartii pentru a celebra si raspandi literatura si universul editorial, relateaza EFE, informeaza AGERPRES.

Sub sloganul „Atena sarbatoreste, lumea citeste” tara care a dat lumii autori clasici ca Homer, Sofocle, Esop sau moderni precum Vasilis Vasilicos, Lena Divani si Petros Márkaris vrea sa imbie la lectura intreaga lume prin evenimente publice destinate publicului de toate varstele si tuturor paturilor sociale.

Autori recunoscuti international, precum Herta Müller – scriitoare germana de limba germana si romana, originara din Romania si laureata a Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 2009 – Ian McEwan sau John Connolly vor vizita Atena si vor participa la conferinte si lecturi dramatizate.

Diferite colturi ale capitalei Greciei, de la monumente emblematice la mici piete de cartier, vor rasuna de reprezentatii teatrele, audiovizuale si de dans. O biblioteca mobila va circula prin cartiere pentru a apropia lectura de cei care nu pot avea in mod normal acces la ea.

UNESCO a instituit distinctia „Capitala Mondiala a Cartii” in 2001 pentru a ajuta la promovarea lecturii si a industriei editoriale. Primul oras selectat drept Capitala Mondiala a Cartii a fost Madridul, in 2001.

In fiecare an la 23 aprilie se celebreaza Ziua Mondiala a Cartii si a Drepturilor de Autor pentru a comemora moartea scriitorului spaniol Miguel de Cervantes – care de fapt a murit pe 22 aprilie – si a lui William Shakespeare – a carui data a mortii este consemnata conform calendarului iulian pe 23 aprilie (3 mai, conform calendarului gregorian, uzitat).

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2