Atentatele de la Paris, in centrul dezbaterii democrate in Statele Unite

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

atentat-terorist-paris-franta-Cea de-a doua dezbatere din alegerile primare democrate in Statele Unite a inceput sambata cu lungi discutii despre atentatele de la Paris si impactul acestora asupra strategiei americane in Siria, in timp ce Hillary Clinton a insistat ca Statele Unite nu sunt in razboi impotriva islamului, noteaza Reuters si France Presse.

Un minut de reculegere in memoria victimelor de la Paris a marcat inceputul dezbaterii, desfasurata sambata la Drake University din Des Moines (Iowa, centrul Statelor Unite). “In aceasta seara, in timp ce Franta este in doliu, la fel este si America, si vom incepe… prin a va ruga sa pastram un minut de reculegere”, a declarat prezentatorul. Atentatele, pregatite cu grija, au raspandit teroare in capitala franceza vineri si au facut 129 de morti si 352 de raniti, aminteste AFP.

“Noi trebuie sa fim hotarati sa unim lumea pentru a distruge ideologia jihadista radicala a organizatiilor ca SI, un grup terorist violent, barbar, fara mila”, a declarat Hillary Clinton. “In aceste alegeri, nu este doar alegerea unui presedinte, ci alegerea unui comandant suprem”.

Descriind gruparea Statul Islamic drept principala amenintare terorista internationala, fostul secretarul de stat al lui Barack Obama a insistat ca organizatia “trebuie invinsa”.

“Noi nu suntem in razboi impotriva islamului”, a spus ea, refuzand sa utilizeze terminologia islam radical. “Suntem in razboi impotriva extremismului violent”.

Dar candidatul democrat favorit la alegerile prezidentiale din Statele Unite a intrat sub focul criticilor la inceputul dezbaterii pentru votul ei din 2003 sustinand invazia americana a Irakului, cu Bernie Sanders care l-a legat de haosul regional ce a contribuit la aparitia militantilor Statul Islamic, noteaza Reuters.

A doua zi dupa seria de atacuri mortale cu bomba si arme ce au ucis cel putin 129 de persoane la Paris, Sanders a declarat ca invazia a fost “una dintre cele mai grave greseli de politica externa din istoria moderna a Statelor Unite”.

“As spune ca invazia dezastruoasa a Irakului, ceva fata de care m-am opus puternic, a desirat regiunea imens”, a spus Sanders, adaugand ca a condus la ridicarea Al Qaida si a Statului Islamic.

Clinton, care a declarat frecvent ca votul a fost o greseala, a insistat ca ar trebui plasat in contextul istoric al anilor de terorism de dinainte de invazie.

“Daca vom ajunge sa abordam problemele ridicate de extremistii jihadisti, trebuie sa intelegem ca au antecedente la ceea ce s-a intamplat in Irak”, a spus ea.

Schimburile de replici au avut loc in a doua dezbatere a democratilor in vederea nominalizarii partidului pentru alegerile prezidentiale din noiembrie 2016, cu accentul mutat pe politica externa si modalitatile de combatere a terorismului dupa atacurile de la Paris. Clinton, fost secretar de stat, are mult mai multa experienta de politica externa decat oricare dintre rivalii sai — Sanders, un senator de Vermont, si fostul guvernator de Maryland Martin O’Malley, mai noteaza Reuters.

agerpres

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *