Atentatele din Paris si Bruxelles au costat economia belgiana 2,4 miliarde de euro in ultimul an

home camp2
home camp2
home camp2

atentate-belgiaAtacurile teroriste din Paris si Bruxelles au costat economia belgiana 2,4 miliarde de euro in ultimul an, adica 0,57% din PIB, informeaza un raport dat publicitatii sambata de Federatia Companiilor din Belgia, transmite EFE, potrivit AGERPRES.

“Fara aceste atentate, economia belgiana ar fi inregistrat o crestere de aproape 2% in 2016, in loc de 1,3% sau 1,4% cat este prevazut in prezent”, a explicat intr-un comunicat Edward Roosens, economist sef al organizatiei.

Federatia Companiilor Belgiene, care reprezinta peste 5.000 de firme din tara, si-a prezentat sambata analiza cu privire la impactul economic al atentatelor intre noiembrie 2015 si aceeasi luna a anului in curs asupra sectoarelor cele mai afectate: turismul si industria hoteliera, comertul, evenimentele si transportul aerian.

Organizatia calculeaza ca a incetinit cresterea in sectorul privat, astfel ca in 2016 s-au creat cu 8.000-9.500 de locuri de munca mai putin decat era prevazut. Totodata, 2.300 de lucratori au fost suspendati temporar din posturi din cauza lipsei de activitate a companiilor, fiind trimisi in somaj tehnic.

Reducerea activitatii economice a avut repercusiuni si asupra finantelor publice, in conditiile in care cheltuielilor de securitate, reparatiilor infrastructurii si indemnizatiilor — care s-au ridicat la 240 de milioane de euro in 2015 si la 722 milioane de euro in 2016 — li s-a adaugat o crestere a cheltuielilor pentru acordarea de sporuri, prime si alte beneficii si o scadere a incasarilor din impozite.

In total, impactul pentru fiscul belgian a fost de 2,3 miliarde de euro, aproximativ 0,55% din PIB, ceea ce a facut ca deficitul sa se situeze in jurul a 3% din PIB in loc de 2,5% cat era estimat inainte de atacuri.

Pe sectoare, cel mai afectat a fost sectorul hotelier si al restaurantelor, cu o scadere de 20% al numarului de nopti petrecute in hoteluri belgiene de turisti si de oamenii de afaceri, ceea ce a provocat pierderi de 800 de milioane de euro. Urmeaza comertul, cu o scadere de 450 de milioane de euro ca urmare a reducerii incasarilor, a lipsei de incredere si a masurilor de securitate, lucru ce i-a facut pe oameni sa prefere achizitiile online in locul cumparaturilor facute in zonele comerciale traditionale.

Companiile care se ocupau cu organizarea de evenimente, care s-au vazut nevoite sa anuleze congrese, concerte sau alte reprezentatii din cauza cresterii nivelului alertei de securitate, au pierdut 10% dintre vizitatori. Si transportul aerian a avut de suferit, indeosebi dupa atentatul de pe aeroportul international Bruxelles-Zaventem, insa pierderile au fost moderate, de circa 25 de milioane de euro.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *