Atentatele din Paris si Bruxelles au costat economia belgiana 2,4 miliarde de euro in ultimul an

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

atentate-belgiaAtacurile teroriste din Paris si Bruxelles au costat economia belgiana 2,4 miliarde de euro in ultimul an, adica 0,57% din PIB, informeaza un raport dat publicitatii sambata de Federatia Companiilor din Belgia, transmite EFE, potrivit AGERPRES.

“Fara aceste atentate, economia belgiana ar fi inregistrat o crestere de aproape 2% in 2016, in loc de 1,3% sau 1,4% cat este prevazut in prezent”, a explicat intr-un comunicat Edward Roosens, economist sef al organizatiei.

Federatia Companiilor Belgiene, care reprezinta peste 5.000 de firme din tara, si-a prezentat sambata analiza cu privire la impactul economic al atentatelor intre noiembrie 2015 si aceeasi luna a anului in curs asupra sectoarelor cele mai afectate: turismul si industria hoteliera, comertul, evenimentele si transportul aerian.

Organizatia calculeaza ca a incetinit cresterea in sectorul privat, astfel ca in 2016 s-au creat cu 8.000-9.500 de locuri de munca mai putin decat era prevazut. Totodata, 2.300 de lucratori au fost suspendati temporar din posturi din cauza lipsei de activitate a companiilor, fiind trimisi in somaj tehnic.

Reducerea activitatii economice a avut repercusiuni si asupra finantelor publice, in conditiile in care cheltuielilor de securitate, reparatiilor infrastructurii si indemnizatiilor — care s-au ridicat la 240 de milioane de euro in 2015 si la 722 milioane de euro in 2016 — li s-a adaugat o crestere a cheltuielilor pentru acordarea de sporuri, prime si alte beneficii si o scadere a incasarilor din impozite.

In total, impactul pentru fiscul belgian a fost de 2,3 miliarde de euro, aproximativ 0,55% din PIB, ceea ce a facut ca deficitul sa se situeze in jurul a 3% din PIB in loc de 2,5% cat era estimat inainte de atacuri.

Pe sectoare, cel mai afectat a fost sectorul hotelier si al restaurantelor, cu o scadere de 20% al numarului de nopti petrecute in hoteluri belgiene de turisti si de oamenii de afaceri, ceea ce a provocat pierderi de 800 de milioane de euro. Urmeaza comertul, cu o scadere de 450 de milioane de euro ca urmare a reducerii incasarilor, a lipsei de incredere si a masurilor de securitate, lucru ce i-a facut pe oameni sa prefere achizitiile online in locul cumparaturilor facute in zonele comerciale traditionale.

Companiile care se ocupau cu organizarea de evenimente, care s-au vazut nevoite sa anuleze congrese, concerte sau alte reprezentatii din cauza cresterii nivelului alertei de securitate, au pierdut 10% dintre vizitatori. Si transportul aerian a avut de suferit, indeosebi dupa atentatul de pe aeroportul international Bruxelles-Zaventem, insa pierderile au fost moderate, de circa 25 de milioane de euro.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *