Atentie la vipere! 6 persoane au ajuns la UPU Baia Mare in 2018

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

In cursul anului trecut, 6 pacienti au beneficiat de asistenta medicala in cadrul Unitatii de Primire Urgente (UPU) a Spitalului Judetean de Urgenta “Dr. Constantin Opris“ din Baia Mare, dupa ce au fost muscati de vipere, a precizat medicul sef – Dr. Dan Roman.

Exista cateva semne care ajuta la recunoasterea muscaturii de vipera: plaga muscata cu doua puncte situate la 5 -13 mm una de alta; la scurt timp pielea din jur devine violacee, iar uneori pot aparea vezicule.

Manifestarile clinice depind de cantitatea de venin injectat, locul muscaturii, greutatea victimei si antecedentele personale, spun specialistii.

Manifestarile locale se caracterizeaza prin durere ascutita, urmata de furnicaturi (durerea poate sa fie minima sau chiar sa lipseasca); edem local care se extinde proximal; flictene hemoragice la nivelul plagii muscate; cresterea in dimensiune a ganglionilor limfatici regionali si sensibilitate la palparea lor, la cateva ore de la momentul muscaturii; limfagita; sindrom de compartiment si necroze la nivelul membrelor.

“Dintre manifestarile sistemice, care apar la primele 10-20 de minute de la momentul muscaturii, amintim: reactie anafilactoida, in primele minute sau cu o intarziere de cateva ore, soc, angioedem cu insuficienta respiratorie acuta severa obstructiva, edem al fetei, limbii, epiglotei, urticarie, bronhospasm, hipotensiune, tahicardie, infarct miocardic acut, greturi, varsaturi, colici abdominale, diaree, incontinenta urinara, febra, lipotimie, insuficienta renala acuta (in special la copii), edem cerebral, edem pulmonar, stare de coma si convulsii, deces intrauterin la gravida, oftalmoplegie si slabiciune musculara generalizata si altele”, explica dr. Dan Roman, medic sef UPU Baia Mare.

“Conduita terapeutica la locul accidentului, potrivit specialistilor, consta in solicitarea ambulantei prin serviciul 112, linistirea pacientului, intinderea pe spate si sfatuirea acestuia sa evite miscarile membrului afectat. Deasupra plagii se aplica un pansament compresiv, cu o fasa elastica, dar nu foarte strans (se verifica prezenta pulsului). Nu se practica incizii si nu se pune gheata.

Plaga se spala cu apa oxigenata din abundenta si se aplica deasupra un pansament steril. Membrul afectat se imobilizeaza intr-o atela. Reactiile anafilactice, care apar in primele minute, pana la 2 ore, se trateaza cu adrenalina 0,3 mg i.m. (sistem de autoinjectie disponibil in farmacii), loratadina 10 mg (claritine). Ambele ar trebui sa fie disponibile in trusa de urgenta. Administrarea serului antiviperin, care poate produce reactii secundare severe pana la soc anafilactic, nu se recomanda in lipsa personalului medical si a posibilitatilor de monitorizare si tratament adecvate”, a completat dr. Dan Roman.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2