Atentie soferi: Tarife noi pentru amenzile de circulatie

PNL

Soferii care incalca regulile de circulatie vor plati de miercuri amenzi mai mari, ca urmare a cresterii salariului minim pe economie. In functie de gravitatea contraventiilor comise, amenzile de circulatie incep de la 290 de lei si pot ajunge la 2.900 de lei.

Amenzile de circulatie se calculeaza in puncte, iar un punct reprezinta 10% din salariul minim pe economie, care de miercuri creste de la 1.250 de lei la 1.450 de lei.

Astfel, soferii care incalca regulile de circulatie rutiera vor scoate din buzunar cate 145 de lei pentru fiecare punct-amenda primit. In functie de gravitatea contraventiilor comise, soferii pot primi intre doua si 20 de puncte-amenda, relatează News.ro.

Potrivit Codului Rutier, daca incalca regulile de circulatie cuprinse in clasa I, soferul este penalizat cu doua sau trei puncte-amenda, la clasa a II-a, penalizarea este de patru sau cinci puncte, la clasa a III-a – de la sase la opt puncte-amenda, iar la clasa a IV-a – de la nouă la 20 puncte-amenda.

De exemplu, lipsa centurii de siguranta va fi pedepsita cu o amenda de 290 de lei sau 435 de lei, fata de 250 de lei sau 375 de lei in prezent. Aceeasi sanctiune este valabila si pentru oprirea in loc nepermis, depasirea vitezei legale cu 10-20 de kilometric pe ora, oprirea neregulamentara sau circulatia pe „interzis”.

Cu amenzi de 580 sau 725 lei vor fi sanctionate, printre altele, stationarea neregulamentara, depasirea vitezei legale cu 20-30 de kilometric pe ora sau intrarea intr-o intersectie blocata. Acestea cresc de la 500 de lei sau 625 de lei, cat au fost cand salariul minim brut a fost 1.250 de lei.

Incepand din 1 februarie, salariul de bază minim brut pe tara garantat in plata va fi de 1.450 de lei lunar pentru un program complet de lucru de 166 de ore in medie pe luna, reprezentand 8,735 lei pe ora, potrivit hotararii aprobate de Guvern la inceputul anului.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1