Atentionare Bitdefender: Dispozitivele video inteligente pot fi controlate de la distanta de infractorii cibernetici

home camp2
home camp2
home camp2

smartphone 2Infractorii cibernetici pot controla de la distanta dispozitive video inteligente si pot filma in timp real activitatea din locuintele utilizatorilor, atentioneaza expertii Bitdefender, intr-un comunicat de presa, transmis miercuri AGERPRES.

Specialistii in securitate informatica au identificat o vulnerabilitate intr-un model popular de camera web destinata familiilor si care este dotata, printre altele, cu senzori de miscare si sunet, microfon si boxe, un set de cantece de leagan pentru bebelusi si senzori de temperatura/umiditate. Aceasta poate fi folosita atat pentru supravegherea locuintei, cat si pentru a ingriji un copil.

“Pe durata analizei, specialistii Bitdefender au identificat numeroase carente legate de securitate precum: hotspot deschis, care nu solicita parola; date de identificare (nume utilizator si parola) ale retelei transmise nesecurizat de la aplicatia mobila catre camera web; date care circula intre aplicatie, dispozitiv si server fara sa fie criptate. Astfel, atacatorii ar putea specula aceste vulnerabilitati si folosi aplicatia care controleaza camera cu aceleasi drepturi ca proprietarul de drept al acesteia. Raufacatorii pot activa microfonul, boxele sau chiar camera, obtine acces in incaperea copiilor si transmite in direct sunet si imagine pe internet”, sustin expertii Bitdefender.

Potrivit sursei citate, recent, un atac cibernetic de amploare, denumit Mirai, operat folosind dispozitive inteligente, a condus la blocarea activitatii unor servicii, precum Twitter, Spotify, The New York Times, Reddit, Yelp, Box, Pinterest si Paypal, prin suprasolicitarea Domain Name System (DNS), o componenta de importanta cruciala a infrastructurii digitale.

Cercetarea le reaminteste utilizatorilor riscurile de securitate la care se expun, dat fiind faptul ca exploatarea anumitor vulnerabilitati are consecinte serioase.

Printre recomandarile de specialitate ce trebuie urmate pentru a preintampina un astfel de eveniment nedorit, se afla: studierea termenilor de confidentialitate inainte de a cumpara un dispozitiv smart pentru locuinta, gasirea de raspunsuri la intrebari de genul “Cum se conecteaza la Internet?”, “Ce date acceseaza?”, “Unde stocheaza datele si in ce circumstante?” etc. si, nu in ultimul rand, citirea cu atentie a declaratiei producatorului dispozitivului legata de tipul de informatii colectate si de impactul acestora asupra dreptului la viata privata.

In 2016, specialistii Bitdefender au analizat alte cinci dispozitive inteligente populare si au reusit sa controleze gadgeturile fara cunostinta proprietarului: o priza electrica inteligenta (care le permite utilizatorilor sa porneasca sau sa opreasca alimentarea cu energie electrica direct de pe ecranul telefonului), WeMo Switch (dispozitiv care foloseste o retea Wi-Fi ca sa controleze televizoare, becuri, boxe, termostate etc.), Lifx (bec inteligent controlat prin Wi-Fi), MUZO Cobblestone Wi-Fi Audio Receiver (sistem audio care reda muzica de pe smartphone sau tableta) si Link Hub (consola cu doua becuri electrice care permite administrarea sistemului de iluminat).

Ulterior acestei actiuni, Bitdefender a anuntat producatorul dispozitivului mentionat anterior despre rezultatele cercetarii. Vulnerabilitatile identificate de specialistii in securitate cibernetica au fost comunicate in concordanta cu politica Bitdefender de notificare si dezvaluire a vulnerabilitatilor.

Potrivit acesteia, furnizorii sunt instiintati in scris despre descoperiri si sunt incurajati sa remedieze erorile si defectiunile din produsele semnalate. La 30 de zile dupa comunicarea initiala, rezultatele cercetarii sunt transmise publicului larg. Expertii precizeaza ca problema semnalata persista pe versiunea 2.02 a softului integrat, insa producatorul lucreaza la remedierea vulnerabilitatii.

Statistica oficiala arata ca, la finele anului 2015, numarul dispozitivelor conectate la Internet a depasit nivelul de patru miliarde de unitati, iar estimarile pietei de profil sunt ca, pana in anul 2020, numarul dispozitivelor IoT — Internet of Things va ajunge la 20 — 50 de miliarde.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *