Atractia intre sexe, explicata printr-o teorie revolutionara

home camp2
home camp2
home camp2

indragostiti_pe_plajeAtractia erotica dintre doua persoane este determinata de microorganismele care intra in alcatuirea microbiomului fiecareia dintre ele, afirma un cercetator.

Intr-un articol publicat in British Columbia Medical Journal,  Bill Miller, un medic care lucreaza in calitate de consultant stiintific in cadrul companiei OmniBiome Therapeutics, explica fenomenul atractiei erotice printr-o teorie surprinzatoare: microorganismele din corpul nostru joaca un rol esential in acest proces.

Pe corpul uman si in interiorul sau traieste o comunitate de microorganisme extrem de complexa – formata din bacterii, virusuri, ciuperci microscopice –, care formeaza microbiomul normal al organismului nostru.

De 10 ori mai numeroase decat celulele corpului uman, conform lui Miller, aceste microorganisme ne influenteaza hotarator starea de sanatate, inraurind aspecte precum predispozitia la obezitate, diabet si alte afectiuni, dar si starea de spirit si comportamentul, precum si functionarea sistemului imunitar.

Cercetarile din ultimii ani au vizat mai ales microbiomul intestinal, despre care se stie acum ca indeplineste un rol vital in corpul uman: este implicat nu doar in digestia alimentelor, ci si in productia anumitor vitamine, a unor neurotransmitatori (astfel explicandu-se influenta sa asupra psihicului), a unor substante implicate in functia imunitara si, probabil, a multor alte substante inca insuficient cercetate, dar cu functii esentiale in fiziologia organismului uman.

Dupa opinia lui Bill Miller, aceste microorganisme ar putea influenta nu numai raspunsul emotional la stres si inclinatia spre depresie, ci si „potrivirea” in cuplu: microbiomul nostru are un cuvant hotarator de spus cand e vorba de gasirea unui partener.

De exemplu, cand doi oameni se saruta, se produce un transfer de microorganisme din microbiomul gurilor celor doua persoane. Interesant este faptul ca frecventa sarutarilor nu duce neaparat la cresterea atractiei; in schimb, exista anumite caracteristici ale compozitiei microbiomului gurii, la cei doi parteneri, ce produc un efect indiferent de frecventa sarutarilor. Pe scurt, compozitia microbiomului unei persoane o influenteaza inconstient cand e vorba de a fi atrasa de cineva.

Desi ideea ca, intr-un fel, bacteriile din noi hotarasc cine ne place si cine nu ar putea fi oarecum deranjanta pentru unii, teoria lui Miller se potriveste cu rezultatele surprinzatoare ale unor cercetari realizate in ultimele decenii, care aratau ca atractia intre sexe are o baza imunologica; specialistii au evidentiat, de pilda, rolul asa-numitului complex major de histocompatibilitate (CMH), substante cu rol imunitar, a caror sinteza este codificata de anumite gene. Mai multe studii au aratat ca femeile tind sa fie mai atrase de barbati care au gene ale CMH diferite de ale lor.

Ar fi vorba, deci, de o „complementaritate imunologica” intre parteneri; o astfel de combinatie ar conferi, cred cercetatorii, sanse mai mari ca din uniune sa rezulte urmasi mai sanatosi.

Aceste idei sprijina asa-numita teorie hologenomica a evolutiei, care, spre deosebire de teoria darwinista clasica – ce are in centru organismele individuale supuse actiunii selectiei naturale –  sugereaza ca selectia naturala se bazeaza pe relatia simbiotica a unui organism cu comunitatea microbiana asociata lui.

Teoria a luat nastere in urma studiului recifelor de corali, structuri care contin comunitati microbiene abundente, implicate in mod vital in viata recifului.

Desi controversata, teoria hologenomica a evolutiei nu desfiinteaza viziunea darwinista; mai degraba, dupa cum spune Bill Miller, duce darwinismul cu un pas mai departe.

Conceptia darwinista bazata pe ideea organismelor individuale aflate in competitie unele cu altele este incompleta, crede Miller; ceea ce conteaza cu adevarat este partea „nevazuta” – aspectul imunologic, dinamica celulara din interiorul organismului, relatiile de colaborare dintre toate celulele ce alcatuiesc corpul uman -, aceasta avand o importanta esentiala in explicarea bazelor biologice ale atractiei erotice dintre oameni.

Fox News

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *