Australia afectata de un “val de caldura extrema” pentru a-7-a zi consecutiv; un ciclon ameninta nordul continentului

Sapte persoane au murit anecate an Australia, tara cuprinsa de un val de caldura care i-a determinat pe multi dintre locuitori sa ia cu asalt plajele pentru a se racori. An acelasi timp, o depresiune tropicala formata an nordul continentului ameninta sa se transforme antr-un ciclon, informeaza duminica Reuters, titrat de Agerpres.

Cinci dintre victime s-au anecat an statul Victoria, situat an sud-estul tarii, antre Ajunul Craciunului si ziua de sambata. O persoana din Coreea de Sud s-a anecat de Craciun an cursul unei sesiuni de scufundari antr-un lac din statul Noul Wales de Sud, iar un barbat a decedat an timp ce facea surf an zona Sunshine Coast din statul Queensland.

Timp de sapte zile temperaturile au depasit 40 de grade Celsius din Australia de Vest pana an statele estice cu populatie numeroasa, iar biroul de meteorologie a prognozat ca valul de canicula va continua dupa un scurt moment de respiro din ajunul Anului Nou.

“An urmatoarele zile, caldura se va contracta an interiorul continentului, ansa va reveni de miercuri”, a declarat Jonathan How de la Biroul de Meteorologie.

Avertizarea de “val de caldura extrema” vizeaza inclusiv cel mai populat oras din Australia, Sydney, ansa alte orase din zonele de coasta, precum Hobart, Adelaide si Melbourne, vor fi racorite de briza marii.

Ansa, an zonele din centrul continentului, temperatura a fost atat de ridicata ancat pompele de benzina au cedat, asa cum s-a antamplat la Kulgera Road House. “Este atat de cald ancat combustibilul nu curge”, a declarat prin telefon Shelley Safran, managerul benzinariei.

An anumite zone din statul Australia de Sud, temperaturile au depasit an aceasta saptamana cu 16 grade valorile normale sezoniere, mai multe orase anregistrand noi recorduri, au anuntat vineri serviciile meteorologice din aceasta tara. Astfel, joi au fost anregistrate 49,3 grade Celsius an Marble Bar, o mica asezare din statul Australia de Vest, care se prezinta sub titulatura de “cea mai calduroasa localitate a tarii”.

Decembrie este prima luna a verii australe, sezon ce aduce de obicei ploi ciclonice an regiunile nordice.

Un sistem de joasa presiune s-a format an larg la nord de Queensland, existand un risc moderat ca acesta sa se dezvolte antr-un ciclon an urmatoarele zile, conform prognozelor meteorologice.

Biroul de Meteorologice a emis duminica o avertizare de furtuna si ploi torentiale valabila pentru Peninsula Cape York din nordul Australiei, precizeaza Reuters.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1