Australia anunta o finantare de jumatate de miliard de dolari australieni pentru refacerea si protejarea Marii bariere de corali

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Australia a promis duminica o jumatate de miliard de dolari australieni pentru restaurarea si protejarea Marii bariere de corali, bijuterie a patrimoniului umanitar amenintata de schimbarea climatica, relateaza AFP si Reuters, informeaza AGERPRES.

Reciful, care se intinde pe circa 348.000 kilometri patrati de-a lungul coastei australiene si constituie cel mai mare ansamblu de corali din lume, s-a confruntat cu episoade grave de albire din cauza cresterii temperaturii apei.

Recifele sunt amenintate si de activitatile industriale si agricole, precum si de Acanthaster planci, o stea de mare invaziva devoratoare de corali.

Prim-ministrul Malcolm Turnbull a declarat ca peste 500 de milioane de dolari australieni (312 milioane de euro) vor fi deblocate pentru a ameliora calitatea apei, a lupta impotriva pradatorilor si a consolida masurile de refacere.

„Este o investitie foarte importanta, menita sa protejeze reciful, sa-i asigure viabilitatea si cele 64.000 de locuri de munca care depind de el”, a declarat el.

Marea bariera de corali atrage milioane de turisti si injecteaza 6,4 miliarde de dolari pe an in economia nationala.

„Vrem sa asiguram viitorul recifului spre beneficiul tuturor australienilor, in special al celor care isi castiga painea” in acest sit, a adaugat Turnbull.

El a explicat, fara a furniza alte amanunte, ca o parte dintre aceste fonduri vor servi luptei impotriva schimbarii climatice.

Canberra, care a promis in ianuarie sa aloce doua milioane de dolari australieni pentru protectia sitului in urmatorii zece ani, a fost criticat de ecologisti dupa ce a dat unda verde proiectului unei mine gigantice a grupului indian Adani in apropiere.

Din cauza dependentei sale de energia fosila si de populatia sa redusa, Australia este considerata una dintre tarile cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de sera pe cap de locuitor de pe planeta.

Canberra s-a angajat sa-si reduca emisiile cu 26 pana la 28% pana in 2030, in comparatie cu nivelurile din 2005.

Albirea este un fenomen care se traduce prin decolorarea coralilor. Sub presiunea unor factori precum incalzirea climatica, coralii supusi stresului expulzeaza algele cu care au o relatie simbiotica si care le furnizeaza culoare si energie.

Ecologistii au salutat anuntul guvernului dar l-au acuzat ca nu promoveaza suficient energia curata pentru a lupta impotriva principalei amenintari, incalzirea globala.

„Oamenii de stiinta stiu foarte bine ce ucide coralii. Este excesul de caldura care provine din energia fosila care va fi consumata”, a declarat Bill McKibben, fondator al miscarii internationale privind climatul 350.org.

„Promovarea simultana a celei mai mari mine de carbune din lume, in timp ce vrei sa dai impresia ca esti preocupat de cel mai mare recif din lume, constituie o tentativa acrobatica pe care ar incerca-o numai o clasa politica cinica”, a adaugat el.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2